Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ του Δ.Σ. της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας για τοι διάστημα ΙΟΥΝΙΟΣ 2019 - ΙΟΥΝΙΟΣ 2022

Submitted by hbsadmin on
Απολογισμός Δράσεων  Ιούνιος 2019-Ιούνιος 2022 - λογότυπο ΕΒΕ

Ιούνιος 2019 – Ιούνιος 2020

1. Ενημερωτικά δελτία

Κατά την περίοδο του Ιουνίου 2019 - Ιούνιου 2020 προετοιμάστηκαν και εκδόθηκαν 2 ενημερωτικά δελτία, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από το Flora of Greece project, μέσω του Πράσινου Ταμείου. Τα ενημερωτικά δελτία είναι διαθέσιμα στη σελίδα της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας (ΕΒΕ) (https://www.hbs.gr/el/newsletter)

Ενημερωτικό δελτίο της Ελκληνικής Βοτανικής Εταιρείας - τεύχος 6
  • Ιούλιος 2019 - τεύχος 6
Ενημερωτικό δελτίο της Ελκληνικής Βοτανικής Εταιρείας - τεύχος 7
  • Δεκέμβριος 2019 - τεύχος 7

2. Εκδηλώσεις

Συνέδριo

To 16ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας με τίτλο «Η Φυτική Ποικιλότητα στα Οικοσυστήματα της Ελλάδας» πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας – Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, στις 10-13 Οκτώβριος 2019. Το πρόγραμμα του συνεδρίου καθώς και τα πρακτικά είναι αναρτημένα στην σελίδα της ΕΒΕ (https://www.hbs.gr/el/conferences/16o-panellinio-epistimoniko-synedrio-…)

3. Προγράμματα (projects)

Flora of Greece project (FoG)

Τον Απρίλιο του 2020, έπειτα από αναθεωρήσεις και επικαιροποίηση δεδομένων στη βάση, αναρτήθηκε η 3η έκδοση της ιστοσελίδας του FoG (https://portal.cybertaxonomy.org/flora-greece/intro)
Στις 14 Οκτωβρίου του 2019 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Steering/Scientific committee.
Καθ’ όλο το διάστημα αυτό οι διδακτορικές διατριβές της κ. Αικατερίνης Γούλα και της κ. Γεωργίας Φάσσου, που χρηματοδοτούνται από το έργο, βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ο μεταδιδακτορικός ερευνητής κ. Αριστείδης Ζωγραφίδης επικαιροποιεί την online βάση δεδομένων Flora of Greece Web για νέα είδη για την επιστήμη και φυτογεωγραφικά νέες αναφορές, καθώς και υποστηρίζει το έργο όπου χρειάζεται (συλλογές πεδίου, απογραφή δειγμάτων του UPA κλπ.)

Ιούλιος 2020 – Ιούνιος 2021

1. Ενημερωτικά δελτία

Κατά την περίοδο του Ιουλίου 2020 - Ιούνιου 2021 προετοιμάστηκαν και εκδόθηκαν δύο ενημερωτικά δελτία, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από το Flora of Greece project, μέσω του Πράσινου Ταμείου. Τα ενημερωτικά δελτία είναι διαθέσιμα στη σελίδα της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας (ΕΒΕ) (https://www.hbs.gr/el/newsletter)

  • Δεκέμβριος 2020 – τεύχος 8
  • Ιούνιος 2021 – τεύχος 9


2. Εκδηλώσεις

Σεμινάριο

Τον Αύγουστο του 2020 δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της ΕΒΕ (https://www.hbs.gr/el/news/2020-08-17-diadiktyako-seminario-protypa-poi…) η πρόσκληση για την παρακολούθηση του διαδικτυακού σεμιναρίου με τίτλο «Πρότυπα ποικιλότητας της Χλωρίδας της Ελλάδας - εφαρμογές με την γλώσσα προγραμματισμού R».
Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στις 13-17 Νοεμβρίου 2020 και απευθυνόταν κυρίως σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες ή/και μεταδιδακτορικούς ερευνητές, οι οποίοι ενδιαφέρονταν για τα πρότυπα κατανομής των φυτικών ειδών στον χώρο και τον χρόνο και τους παράγοντες από τους οποίους επηρεάζονται.

3. Προγράμματα (projects)

Flora of Greece project

Τον Ιανουάριο του 2021 ανανεώθηκε η χρηματοδότηση των δύο εν εξελίξει διδακτορικών για 1 χρόνο.
Τον Απρίλιο του 2021 έπειτα από αναθεωρήσεις και επικαιροποίηση δεδομένων στη βάση, έγινε διαθέσιμη η 4η έκδοση της ιστοσελίδα του FoG (https://portal.cybertaxonomy.org/flora-greece/intro)

Ιούλιος 2021 – Ιούνιος 2022

1. Ανάπτυξη νέας ιστοσελίδας της EBE

Ανάπτυξη και λειτουργία της νέας ιστοσελίδας της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας.
https://www.hbs.gr/

2. Ενημερωτικά δελτία

Κατά την περίοδο του Ιουλίου 2021 - Ιούνιου 2022 προετοιμάστηκε και εκδόθηκε 1 ενημερωτικό δελτίο και βρίσκεται σε προετοιμασία το δεύτερο. Και τα δύο χρηματοδοτήθηκαν από το Flora of Greece project, μέσω του Πράσινου Ταμείου. Τα ενημερωτικά δελτία είναι διαθέσιμα στη σελίδα της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας (ΕΒΕ) (https://www.hbs.gr/el/newsletter)

  • Ιανουάριος 2022 – τεύχος 10
  • Ιούνιος 2022 – προετοιμασία του τεύχους 11

3. Εκδηλώσεις

Συνέδρια

Το 17ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριό της ΕΒΕ συνδιοργανώθηκε με την Ελληνική Οικολογική Εταιρεία και την Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία, με τίτλο «HELECOS-10 - Οικολογία και Διατήρηση της Φύσης: πρόοδος και προκλήσεις σε εποχή κρίσης». Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 14 έως 17 Οκτωβρίου 2021 διαδικτυακά, λόγω των περιορισμών συνάθροισης και μετακίνησης εξαιτίας της πανδημίας COVID-19. Πληροφορίες για το συνέδριο και τα πρακτικά του τόσο στην ιστοσελίδα της ΕΒΕ (https://www.hbs.gr/el/conferences/17o-panellinio-epistimoniko-synedrio-…) όσο και στην ιστοσελίδα του συνεδρίου (www.helecos10.gr).

Συναντήσεις νέων βοτανικών

Τον Ιανουάριο του 2022 ύστερα από πρωτοβουλία της κ. Κωνσταντίνας Κουτρούμπα, μεταδιδακτορικής ερευνήτριας του Botanical Garden and Botanical Museum of Berlin, διοργανώθηκαν σε συνεργασία με την κ. Αικατερίνη Γούλα, υποψήφιας διδάκτορα του Τμήματος Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την κ. Ελένη Λιβέρη μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Τμήματος Γεωπονίας τουΠανεπιστημίου  Πατρών, και την κ. Γεωργία Φάσσου, υποψήφιας διδάκτορα του Τμήματος Βιολογίας, του Πανεπιστημίου Πατρών, διαδικτυακές συναντήσεις νέων βοτανικών που η έρευνά τους επικεντρώνεται στην καταγραφή και μελέτη της Ελληνικής χλωρίδας (https://www.hbs.gr/el/news/2022-01-24-diadiktyakes-synantiseis-neon-bot…).

Οι συναντήσεις αποσκοπούν στη βελτίωση της επικοινωνίας και την προώθηση συνεργασιών μεταξύ νέων βοτανικών που έχουν ως κοινό τη μελέτη της χλωρίδας της Ελλάδας. Ο πρώτος κύκλος αυτών των συναντήσεων πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα Μάρτιος 2022 – Μάιος 2022. Ο δεύτερος κύκλος αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Οκτώβρη 2022.

4. Προγράμματα (projects)

Το Έργο για την Χλωρίδα της Ελλάδας (Flora of Greece project)

Στο πλαίσιο του FoG project, η ΕΒΕ ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση 2 ακόμα διδακτορικών σε Τμήματα Ελληνικών Πανεπιστημίων που έχουν Τομείς ή Εργαστήρια των οποίων το γνωστικό αντικείμενο περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω: έρευνα χλωρίδας, Συστηματική Βοτανική, Φυτογεωγραφία, Ταξινόμηση Φυτών, Φυλογένεση) και για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών. Η πρόσκληση αναρτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 στην ιστοσελίδα της ΕΒΕ (https://www.hbs.gr/el/news/2021-02-02-prosklisi-ekdilosis-endiaferontos…) και η ανακοίνωση των 2 επιλεγμένων υποτρόφων έγινε τον Απρίλιο του 2021 (https://www.hbs.gr/el/news/2021-04-28-epilogi-ypotrofon-sto-plaisio-toy…). 

Τον Ιούνιο του 2022 έπειτα από αναθεωρήσεις και επικαιροποίηση δεδομένων στη βάση, θα δοθεί η 5η έκδοση της ιστοσελίδας του FoG (https://portal.cybertaxonomy.org/flora-greece/intro)

Στις 17 Μαΐου του 2022 πραγματοποιήθηκε στο Βοτανικό Μουσείο (UPA) του Τμήματος Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών συνάντηση του Steering Committee και Scientific Committee στα πλαίσια του FoG. Η συνάντηση ήταν υβριδική (δια ζώσης και μέσω Zoom).

Red Data Book of the Vascular Plants and Fungi of Greece

Η Ελληνική Βοτανική Εταιρεία ανέλαβε μετά από πολλές συζητήσεις με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής τον συντονισμό  για την διεκπεραίωση της σύνταξης του κόκκινου καταλόγου για το σύνολο των ειδών της ελληνικής χλωρίδας, τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι τον Φεβρουάριο 2022 και την αξιοποίηση ως δυνητικά αξιολογητών των μελών της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας . Η πρόταση περιλάμβανε την αξιολόγηση του συνόλου των αυτοφυών Αγγειωδών φυτών στο επίπεδο του είδους, της Ελληνικής Χλωρίδας (τουλάχιστον 5.800 είδη, εξαιρούμενων των εγκατεστημένων ξενικών ειδών της Ελληνικής χλωρίδας).

Τον Σεπτέμβριο του 2021 πραγματοποιήθηκε επικοινωνία με υποψήφιους αξιολογητές και ενημέρωσή τους για το έργο. Σε συνέχεια της επικοινωνίας και ύστερα από θετική απόκριση, πραγματοποιήθηκε η προετοιμασία του καταλόγου των γενών και οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η πρώτη πρόσκληση περιλάμβανε 45 γένη και 677 είδη της ελληνικής χλωρίδας και δημοσιεύτηκε στις 14/04/2022, με Α. Π.: οικ. 4336. Η δεύτερη πρόσκληση περιλαμβάνει 218 γένη και 784 είδη και δημοσιεύτηκε στις 06/06/2022, Α. Π.: οικ. 9227. Συνεχίζεται η προετοιμασία της τρίτης πρόσκλησης με περισσότερα από 600 είδη της Ελληνικής Χλωρίδας.

Επιστημονικός Συντονισμός για τη δημιουργία Καταλόγου Ερυθρών Δεδομένων Φυτών και Μυκήτων

Η Ελληνική Βοτανική Εταιρεία θα αναλάβει τον «Επιστημονικό Συντονισμό για τη δημιουργία Καταλόγου Ερυθρών Δεδομένων Φυτών και Μυκήτων» μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) στην οποία θα υποβάλουμε σύντομα προσφορά.

 

Συνοδευτικά αρχεία