Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Το φυτό του μήνα

Hymenonema graecum

Το γένος Hymenonema είναι το μοναδικό εκ των ενδημικών γενών της Ελλάδας, το οποίο δεν είναι μονοτυπικό, καθώς περιλαμβάνει τα είδη Hymenonema graecum και H. laconicum. H Hymenonema graecum είναι ένα ενδημικό είδος το οποίο απαντάται στις φυτογεωγραφικές περιοχές των Κυκλάδων και της Κρήτης-Καρπάθου και το οποίο φαίνεται να προέκυψε μέσω αλλοπάτριας ειδογένεσης κατά το όριο μετάβασης από το Πλειόκαινο στο Πλειστόκαινο. Φύεται σε ασβεστολιθικά, γρανιτικά ή σχιστολιθικά πετρώματα, σε μέσο κυρίως υψόμετρο (0-450 m).

 

Helichrysum amorginum

Το Helichrysum amorginum είναι ένα στενότοπο ενδημικό είδος του αρχιπελάγους της Αμοργού, το οποίο περιγράφηκε από τον Ορφανίδη στα μέσα του 19ου αιώνα. Φύεται στις σχισμές ασβεστολιθικών βράχων. Η ταξιανθία του είναι ένα (ημι-)σφαιρικό κεφάλιο, με χαρακτηριστικά λευκά προς λευκωπά ή λευκωπά-ροδαλά βράκτια. Ο locus classicus του είδους είναι η Μονή Χοζοβιώτισσας της Αμοργού, ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια στον Αιγαιακό χώρο, καθώς φιλοξενεί αρκετά στενότοπα και αρκετά σπάνια ενδημικά taxa.

Campanula laciniata

H Campanula laciniata είναι ένα χασμοφυτικό, πολυετές, παλαιό-ενδημικό είδος με κατακερματισμένη γεωγραφική εξάπλωση, το οποίο απαντάται στις φυτογεωγραφικές περιοχές των Κυκλάδων και της Κρήτης-Καρπάθου. Φύεται σε συχνά απρόσιτους ασβεστολιθικούς κρημνούς, έχει εντυπωσιακά, μεγάλα άνθη και συχνά σχηματίζει ολιγομελείς πληθυσμούς.

Viola oligyrtia Tiniakou

Ριζωματώδες πολυετές ποώδες φυτό που δεν ξεπερνά σε ύψος τα 10εκ. Τα φύλλα της βάσης σχηματίζουν ρόδακα. Είναι καρδιόσχημα, λεία, σκούρου πράσινου χρώματος με οδοντωτό κράσπεδο και οξύ ή αμβλύ άκρο ενώ εκείνα των βλαστών είναι συνήθως πιο οξύληκτα. Τα άνθη αναπτύσσονται στην άκρη μακριών ποδίσκων, είναι άοσμα και έχουν χρώμα ανοιχτό ερυθροϊώδες έως λευκωπό. Περίοδος άνθισης Μάρτιος - Ιούνιος.

Narthecium scardicum Košanin

Το Narthecium scardicum Košanin ανήκει στην οικογένεια Melanthiaceae. Πρόκειται για ένα σπάνιο φυτό για την Ελλάδα, καθώς έχει εντοπιστεί σε δύο μόνο βουνά της βόρειας Πίνδου: το Σμόλικα και το Μαυροβούνι. Εκτός Ελλάδας, το N. scardicum βρίσκεται στη βορειοανατολική Αλβανία και τη νοτιοδυτική πρώην Γιουγκοσλαβία, στην περιοχή δηλαδή του όρους Σκάρδος, από όπου πήρε το όνομά του το είδος. Το ιδιαίτερο αυτό φυτό, με τα χαρακτηριστικά τριχωτά νήματα των στημόνων, φύεται σε υγρές θέσεις, δίπλα σε ρυάκια και πηγές, σε υψόμετρο από 1500 έως 2100 μ. και σερπεντινικό υπόστρωμα.

Echinops graecus Mill.

Ήδη γνωστό από τα ταξίδια του Τουρνεφόρτ, ο Echinops graecus είναι ένα ενδημικό φυτό της ελληνικής χλωρίδας. Διακρίνεται εύκολα από τα υπόλοιπα είδη του γένους με τα δις-πτεροσχιδή φύλλα του πυκνά διατεταγμένα μέχρι την ταξιανθία. Είναι ένα φωτόφιλο και θερμόφιλο είδος το οποίο φύεται σε χαμηλά υψόμετρα σε αγρούς, ελαιώνες, αμπελώνες, ανάμεσα σε φρύγανα αλλά και σε αμμώδεις βιοτόπους. Κατανέμεται στις χλωριδικές περιοχές της Πελοποννήσου, Στερεά Ελλάδας, Ανατολικής Κεντρικής Ελλάδας, Δυτικού Αιγαίου και Κυκλάδων.

Crocus cartwrightianus Herb.

Το C. cartwrightianus είναι ένα ενδημικό είδος της Ελλάδας που εξαπλώνεται στη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τα νησιά του Αιγαίου, όπου μπορεί κανείς να τον δει σε ανθοφορία μεταξύ Οκτωβρίου και Ιανουαρίου. Το όνομα δόθηκε από τον βοτανικό William Herbert προς τιμήν του John Cartwright, βρετανού πρόξενου στην Κωνσταντινούπολη κατά τις αρχές του 19ου αιώνα. Το είδος αποτελεί υποψήφιο ως πρόγονο του καλλιεργημένου κρόκου (Crocus sativus).

Saponaria jagelii Phitos & Greuter

Το είδος Saponaria jagelii είναι ένα στενοενδημικό της Ελλάδας, το οποίο απαντάται σε δύο μόνο σημεία στο δυτικό τμήμα της νήσου Ελαφόνησος, ενώ έχει αναφερθεί, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί έως σήμερα η ύπαρξη του και στην χερσόνησο του Μαλέα. Ανθίζει κατά τα τέλη Μαρτίου έως και τις αρχές Μαΐου, ενώ η περίοδος καρποφορίας της διαρκεί από τις αρχές Μαΐου έως και τις αρχές Ιουνίου. Φύεται αποκλειστικά σε αμμώδεις παραλιακές τοποθεσίες (αμμοθίνες) και αποτελεί τμήμα της χαρακτηριστικής φυτοκοινωνίας η οποία αναπτύσσεται σε διαταραγμένες συνθήκες κατά μήκος αμμωδών παραλιών.

Polygala helenae Greuter

Το είδος Polygala helenae είναι ένα στενοενδημικό της Ελλάδας, το οποίο απαντάται στην νήσο Κύθηρα και είναι γνωστό από δύο θέσεις, πέριξ της ευρύτερης περιοχής του Κάλαμου. Ανθίζει κυρίως τον Απρίλιο και φύεται σε χαμηλό υψόμετρο, σε φρυγανικούς σχηματισμούς σε αμμώδες κυρίως έδαφος.

Cyclamen hederifolium Aiton

Το κυκλάμινο είναι ένα μικρού ύψους, ποώδες πολυετές γεώφυτο κυρίως με καρδιόσχημα φύλλα και μακριούς μίσχους. Η ανθοφορία του ξεκινάει το φθινόπωρο και τα άνθη φέρουν χρώματα στις αποχρώσεις του ροζ. Τα φύλα εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας και ποικίλουν ως προς το σχήμα.