Κωνσταντίνος Κουγιουμουτζής
Το γένος Hymenonema είναι το μοναδικό εκ των ενδημικών γενών της Ελλάδας, το οποίο δεν είναι μονοτυπικό, καθώς περιλαμβάνει τα είδη Hymenonema graecum και H. laconicum. H Hymenonema graecum είναι ένα ενδημικό είδος το οποίο απαντάται στις φυτογεωγραφικές περιοχές των Κυκλάδων και της Κρήτης-Καρπάθου και το οποίο φαίνεται να προέκυψε μέσω αλλοπάτριας ειδογένεσης κατά το όριο μετάβασης από το Πλειόκαινο στο Πλειστόκαινο. Φύεται σε ασβεστολιθικά, γρανιτικά ή σχιστολιθικά πετρώματα, σε μέσο κυρίως υψόμετρο (0-450 m).
Το Helichrysum amorginum είναι ένα στενότοπο ενδημικό είδος του αρχιπελάγους της Αμοργού, το οποίο περιγράφηκε από τον Ορφανίδη στα μέσα του 19ου αιώνα. Φύεται στις σχισμές ασβεστολιθικών βράχων. Η ταξιανθία του είναι ένα (ημι-)σφαιρικό κεφάλιο, με χαρακτηριστικά λευκά προς λευκωπά ή λευκωπά-ροδαλά βράκτια. Ο locus classicus του είδους είναι η Μονή Χοζοβιώτισσας της Αμοργού, ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια στον Αιγαιακό χώρο, καθώς φιλοξενεί αρκετά στενότοπα και αρκετά σπάνια ενδημικά taxa.
H Campanula laciniata είναι ένα χασμοφυτικό, πολυετές, παλαιό-ενδημικό είδος με κατακερματισμένη γεωγραφική εξάπλωση, το οποίο απαντάται στις φυτογεωγραφικές περιοχές των Κυκλάδων και της Κρήτης-Καρπάθου. Φύεται σε συχνά απρόσιτους ασβεστολιθικούς κρημνούς, έχει εντυπωσιακά, μεγάλα άνθη και συχνά σχηματίζει ολιγομελείς πληθυσμούς.
Το είδος Saponaria jagelii είναι ένα στενοενδημικό της Ελλάδας, το οποίο απαντάται σε δύο μόνο σημεία στο δυτικό τμήμα της νήσου Ελαφόνησος, ενώ έχει αναφερθεί, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί έως σήμερα η ύπαρξη του και στην χερσόνησο του Μαλέα. Ανθίζει κατά τα τέλη Μαρτίου έως και τις αρχές Μαΐου, ενώ η περίοδος καρποφορίας της διαρκεί από τις αρχές Μαΐου έως και τις αρχές Ιουνίου. Φύεται αποκλειστικά σε αμμώδεις παραλιακές τοποθεσίες (αμμοθίνες) και αποτελεί τμήμα της χαρακτηριστικής φυτοκοινωνίας η οποία αναπτύσσεται σε διαταραγμένες συνθήκες κατά μήκος αμμωδών παραλιών.
Το είδος Polygala helenae είναι ένα στενοενδημικό της Ελλάδας, το οποίο απαντάται στην νήσο Κύθηρα και είναι γνωστό από δύο θέσεις, πέριξ της ευρύτερης περιοχής του Κάλαμου. Ανθίζει κυρίως τον Απρίλιο και φύεται σε χαμηλό υψόμετρο, σε φρυγανικούς σχηματισμούς σε αμμώδες κυρίως έδαφος.