Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Σημαντικές ημερομηνίες

  • Ημερομηνίες Συνεδρίου: 2-5 Οκτωβρίου 2024
  • Καταληκτική ημερομηνία για πρόταση θεμάτων ειδικών συνεδριών: 19 Ιουλίου 2024
  • Καταληκτική ημερομηνία έγκαιρης εγγραφής: Παράταση έως 6 Σεπτεμβρίου 2024
  • Η υποβολή περιλήψεων έχει κλείσει. 
  • Εκδρομή Συνεδρίου (Όλυμπος): 4 Οκτωβρίου 2024
  • Μετα-συνεδριακή εκδρομή (Στενά Νέστου): 6-7 Οκτωβρίου 2024

Οδηγίες

Δείτε εδώ οδηγίες για προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις, πληρωμές κ.λπ. 

Επικοινωνία

Email: 18athbs [dot] gr
Τηλέφωνα: +30 2310 998584, +30 2310 998582, +30 6972282470

Eγγραφή για το 18ο Συνέδριο 

Βιβλίο περιλήψεων

Εκδρομή Συνεδρίου - Όλυμπος, 4 Οκτωβρίου 2024

Σχετικά με τη συμμετοχή στο δείπνο και την εκδρομή του συνεδρίου 

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους συνέδρους ότι έχει συμπληρωθεί ο μέγιστος αριθμός συμμετοχών για το δείπνο του συνεδρίου (3 Οκτωβρίου) και την εκδρομή του συνεδρίου στον Όλυμπο (4 Οκτωβρίου). 

Παρόλα αυτά επειδή είναι πιθανόν να υπάρχουν ακυρώσεις (ήδη υπήρξαν), όποιοι επιθυμείτε να δηλώσετε συμμετοχή σε κάποια από τις δύο παραπάνω εκδηλώσεις μπορείτε να το κάνετε. Σε περίπτωση ακύρωσης συμμετοχών για το δείπνο ή την εκδρομή του συνεδρίου θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Στο πλαίσιο του 18ου συνεδρίου της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας θα πραγματοποιηθεί εκδρομή στο όρος Όλυμπος στις 4 Οκτωβρίου 2024.

Το φαράγγι του Ενιπέα

Το φαράγγι του Ενιπέα ξεκινά από τη θέση Πριόνια σε υψόμετρο 1.100 m όπου και πηγάζει ο ομώνυμος ποταμός μόνιμης ροής, και καταλήγει στο Λιτόχωρο.
Μονοπάτι μήκους περίπου 12 km, το οποίο αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4, διατρέχει το φαράγγι και διασταυρώνεται με τον ποταμό Ενιπέα 7 φορές.
Στο φαράγγι βρίσκεται και η ιστορική Ι. Μονή  του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, που ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα και η οποία αναστηλώνεται μετά την ανατίναξή της το 1943.

Εικόνα
Όλυμπος φωτ. Φ. Ξυστράκης
Το φαράγγι του Ενιπέα (φωτ. Φ. Ξυστράκης)

Η χλωρίδα & βλάστηση του μονοπατιού

Εικόνα
Jancaea heldreichii (Boiss.) Boiss. (photo by A. Drouzas)

Η διαδρομή μας στο μονοπάτι ακολουθεί τον ποταμό Ενιπέα. Η βλάστηση συγκροτείται κυρίως από συστάδες μαύρης πεύκης (Pinus nigra J.F. Arnold), αν και στη θέση Πριόνια εμφανίζονται και άτομα ρόμπολου (Pinus heldreichii Christ).

Στις πλέον υγρές θέσεις κατά μήκος της διαδρομής συναντάμε συστάδες οξιάς (Fagus sylvatica L.), στη χλωριδική σύνθεση των οποίων συμμετέχει και ο ίταμος (Taxus baccata L.), ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Ι.Μ. Αγίου Διονυσίου. Συχνή είναι και η παρουσία της ιτιάς (Salix elaeagnos Scop.) κατά μήκος του ποταμού.

Άλλα σημαντικά είδη χλωρίδας κατά μήκος του μονοπατιού είναι το εμβληματικό για την ελληνική χλωρίδα, τοπικό ενδημικό είδος Jancaea heldreichii (Boiss.) Boiss. το οποίο απαντά σε υγρά ασβεστολιθικά πρανή καθώς και το εντομοφάγο φυτικό είδος Pinguicula crystallina Sm. που απαντά σε σκιαζόμενα βράχια με ροή νερού.

Πρόγραμμα

08:30Αναχώρηση από τη Θεσσαλονίκη
10:00Ξενάγηση στο Κέντρο Πληροφόρησης της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου στο Λιτόχωρο
11:00Αναχώρηση για τη θέση Πριόνια - καφές
12:00Πεζοπορία (3 km) στο φαράγγι του Ενιπέα έως την Ι.Μ. Αγίου Διονυσίου
13:30Σύντομη ξενάγηση στην Ι.Μ. Αγίου Διονυσίου
15:30Γεύμα στο Λιτόχωρο
18:00Αναχώρηση από το Λιτόχωρο
19:30Άφιξη στη Θεσσαλονίκη

Σημειώσεις: 

  • Το μονοπάτι από τα Πριόνια μέχρι την Ι.Μ. Αγίου Διονυσίου είναι βατό, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Είναι όμως απαραίτητο οι συμμετέχοντες να φέρουν κατάλληλο ρουχισμό και υπόδηση.
  • Θα διατεθεί νερό και ξηρά τροφή από την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου.
  • Όσοι δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στην πεζοπορία, μπορούν, εναλλακτικά, να απολαύσουν τη φύση του Ολύμπου στη θέση Πριόνια και να μεταβούν στην Ι.Μ. Αγίου Διονυσίου με το λεωφορείο.
  • Το κόστος συμμετοχής στην εκδρομή του συνεδρίου στον Όλυμπο, ανέρχεται στα 30 € για τα μέλη και μη μέλη της Ε.Β.Ε. και τα συνοδά άτομα, και στα 25 € για τους φοιτητές(-ριες). Το κόστος αυτό περιλαμβάνει την μετάβαση-περιήγηση στον Όλυμπο και μεσημεριανό γεύμα.