Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Σημαντικές ημερομηνίες

  • Ημερομηνίες Συνεδρίου: 2-5 Οκτωβρίου 2024
  • Καταληκτική ημερομηνία για πρόταση θεμάτων ειδικών συνεδριών: 19 Ιουλίου 2024
  • Καταληκτική ημερομηνία έγκαιρης εγγραφής: Παράταση έως 6 Σεπτεμβρίου 2024
  • Η υποβολή περιλήψεων έχει κλείσει. 
  • Εκδρομή Συνεδρίου (Όλυμπος): 4 Οκτωβρίου 2024
  • Μετα-συνεδριακή εκδρομή (Στενά Νέστου): 6-7 Οκτωβρίου 2024

Οδηγίες

Δείτε εδώ οδηγίες για προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις, πληρωμές κ.λπ. 

Επικοινωνία

Email: 18athbs [dot] gr
Τηλέφωνα: +30 2310 998584, +30 2310 998582, +30 6972282470

Eγγραφή για το 18ο Συνέδριο 

Βιβλίο περιλήψεων

Μετα-συνεδριακή εκδρομή στα Στενά του Νέστου

 

Στενά Νέστου 

Τα Στενά του Νέστου, εκτείνονται από τη Σταυρούπολη έως τους Τοξότες και αποτελούν το εντυπωσιακότερο τμήμα της διαδρομής των 234 km του ποταμού, ο οποίος πηγάζει από τα όρη Ρίλα της Βουλγαρίας. H αέναη κίνηση των νερών του ποταμού δημιούργησε μοναδικούς μαιανδρισμούς κατά μήκος 22 km. Ο πιο άμεσος τρόπος γνωριμίας με την περιοχή είναι η κατάβαση του ποταμού με κανό, αλλά και η πεζοπορία στο πετρόκτιστο μονοπάτι, που κατασκευάστηκε παράλληλα με τη σιδηροδρομική γραμμή, προσφέρει εικόνες εκπληκτικής ομορφιάς του ποταμού και άμεση επαφή με τα χερσαία και παρόχθια οικοσυστήματα της περιοχής. 

Το μονοπάτι στο μεγαλύτερο τμήμα του είναι σχετικά επίπεδο ή με μικρές κλίσεις. Για όσους δεν επιθυμούν να διανύσουν όλη την απόσταση μέχρι τον παλαιό σταθμό Κρωμνικού, δίνεται η δυνατότητα να επιστρέψουν και να απολαύσουν το ρόφημα τους σε αναψυκτήριο που βρίσκεται στην αρχή του μονοπατιού. Η κατάβαση του ποταμού με κανό είναι ξεκούραστη και ασφαλής, καθώς ο Νέστος έχει ήρεμη ροή, και μπορεί να γίνει χωρίς προσπάθεια από έφηβους και ενήλικες. Σε όσους προτιμήσουν την πεζοπορία, θα δοθεί προαιρετικά η δυνατότητα να απολαύσουν μια πιο σύντομη (διάρκειας 40 λεπτών) υδάτινη διαδρομή, αυτή τη φορά όχι με κανό αλλά με φουσκωτές βάρκες, από την περιοχή στην αρχή του μονοπατιού μέχρι τους Τοξότες. Υπάρχει και η επιλογή να παρατείνουν την ξεκούραση τους στο αναψυκτήριο για μία με μιάμιση ώρα ακόμα. 

Εικόνα
Νέστος φωτ. Α. Μαστρογιάννη
Νέστος, φωτ. Α. Μαστρογιάννη

Πρόγραμμα εκδρομής

Κυριακή 6 Οκτωβρίου

08:00 Αναχώρηση από τη Θεσσαλονίκη
10:30 Άφιξη στη Σταυρούπολη Ξάνθης

Εναλλακτική Α

11:00 Μεταφορά με μικρά λεωφορεία στις όχθες του Νέστου
11:30 Επιβίβαση σε κανό για τη διέλευση των Στενών Νέστου
12:45 Μισάωρη στάση για ξεκούραση και φαγητό
13:15 Συνέχιση διέλευσης Στενών Νέστου
14:00 Μισάωρη στάση για ξεκούραση και φαγητό
14:30 Συνέχιση διέλευσης Στενών Νέστου
16:30 Άφιξη στην αρχή του μονοπατιού (1,4 km δυτικά της Γαλάνης) και μισάωρη στάση
17:00 Αναχώρηση για Τοξότες

Εναλλακτική Β

10:45 Αναχώρηση από Σταυρούπολη για αρχή μονοπατιού (1,4 km δυτικά της Γαλάνης)
11:45 Έναρξη πεζοπορίας στο μονοπάτι
13:00 Άφιξη στον παλαιό σταθμό Κρωμνικού και μισάωρη στάση και φαγητό
15:00 Επιστροφή στην αρχή του μονοπατιού και μισάωρη (εναλλακτική Β1) ή δίωρη (εναλλακτική Β2) στάση

Εναλλακτική Β1
15:30 Επιβίβαση σε βάρκες
16:30 Άφιξη στους Τοξότες
Εναλλακτική Β2
17:00 Αναχώρηση για Τοξότες 
17:15 Αναχώρηση από Τοξότες
17:30 Άφιξη στο ξενοδοχείο (Ξάνθη)
Ελεύθερος χρόνος για περιήγηση στην πόλη της Ξάνθης και δείπνο

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου

11:00 Αναχώρηση από την Ξάνθη
13:30 Άφιξη στον Σταθμό Υπεραστικών Λεωφορείων ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» (εφόσον είναι επιθυμητό από κάποιον συμμετέχοντα)
13:50 Άφιξη στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης (εφόσον είναι επιθυμητό από κάποιον συμμετέχοντα)
14:10 Άφιξη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
14:40 Άφιξη στον Διεθνή Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» (εφόσον είναι επιθυμητό από κάποιον συμμετέχοντα)

Η χλωρίδα και βλάστηση της περιοχής 

Εικόνα
Haberlea rhodopensis, φωτ. Ι. Τσιριπίδης

Η περιοχή φιλοξενεί ίσως τον μεγαλύτερο πληθυσμό του βαλκανικού ενδημικού είδους Haberlea rhodopensis Friv. στην Ελλάδα, ενός από τα πέντε υπολειμματικά είδη της οικογένειας Gesneriaceae στην Ευρώπη. Τόσο κατά τη διέλευση του ποταμού με κανό, όσο και κατά μήκος του μονοπατιού θα συναντήσουμε ομάδες με δεκάδες έως και εκατοντάδες άτομα του είδους. Στο αρχικό τμήμα της διέλευσης του ποταμού θα συναντήσουμε ένα από τα υψομετρικά χαμηλότερα δάση χαραδρών, με χαρακτηριστική σύνθεση από τα είδη Tilia tomentosa Moench και Tilia platyphyllos Scop., που στον υπόροφό τους φιλοξενούν έναν από τους νοτιότερους πληθυσμούς του είδους Staphylea pinnata L., το οποίο για σύντομο χρονικό διάστημα είχε θεωρηθεί εξαφανισμένο από την Ελλάδα. Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή θα συναντήσουμε ποικίλης δομής και σύνθεσης παρόχθια δάση με κυριαρχία των ειδών Salix alba L., Populus alba L., Fraxinus angustifolia Vahl και Ulmus minor Mill. Τα δάση αυτά αναπτύσσονται κατά μήκος των οχθών, αλλά και σε διαφόρου μεγέθους νησίδες μέσα στην κοίτη. Στο χερσαίο τμήμα της περιοχής θα συναντήσουμε βλάστηση ασβεστολιθικών πρανών και σαρών, καθώς και μεσογειακή-παραμεσογειακή βλάστηση πουρναριού (Quercus coccifera L.) και ανατολικού γαύρου (Carpinus orientalis Mill.). Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα φυτικά είδη της περιοχής είναι τα Iris reichenbachii Heuffel, Tulipa rhodopea (Velen.) Velen., Saxifraga sempervivum K. Koch και Salvia teddii Turrill. 

Συμμετοχή στη μετα-συνεδριακή εκδρομή και κόστος συμμετοχής 

Για να πραγματοποιηθεί η μετα-συνεδριακή εκδρομή απαιτείται συμμετοχή τουλάχιστον 15-20 ατόμων, ενώ ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων ανέρχεται σε 40-45. Για να μπορέσει να οργανωθεί η εκδρομή, σε εύλογο χρονικό διάστημα θα ζητηθεί να δηλώσετε πρόθεση συμμετοχής στην εκδρομή, καθώς και στις διαφορετικές εναλλακτικές που προσφέρονται. Σε περίπτωση που υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Το κόστος συμμετοχής στην μετα-συνεδριακή εκδρομή στα Στενά Νέστου, ανέρχεται στα 170 € για όλες τις κατηγορίες συμμετεχόντων.  Το κόστος αυτό περιλαμβάνει την μετακίνηση-περιήγηση στα Στενά Νέστου και Ξάνθη, μια διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο με πρωινό, και κολατσιό το μεσημέρι της πρώτης ημέρας (δεν περιλαμβάνει βραδινό γεύμα).