Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Vascular Plants of Greece: An Annotated Checklist

Submitted by hbsadmin on
Εικόνα

Πριν από περισσότερο από έναν αιώνα, ο Eugen von Halácsy, ουγγρικής καταγωγής γιατρός της Βιέννης, συνόψισε στο Conspectus Florae Graecae (Halácsy 1900 – 1904, με συμπληρώματα το 1908 και 1912) μια προσεκτική και με μεγάλη ακρίβεια εργασία για τη χλωρίδα της Ελλάδας. Η Χλωρίδα του Halácsy  κάλυπτε την Ελλάδα εντός των εθνικών της συνόρων εκείνη την εποχή και επομένως δεν εκτεινόταν προς τα βόρεια πέρα από τη Θεσσαλία και δεν περιλάμβανε τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Είναι ωστόσο, ακόμα η πιο πρόσφατη πλήρης χλωρίδα της χώρας.

Το σημαντικό βιβλίο για τα αγγειώδη φυτά της Ελλάδας «Vascular Plants of Greece: Annotated Checklist» εκδόθηκε το 2013! Ο σχολιασμένος κατάλογος που παρουσιάζεται εδώ είναι κάτι περισσότερο από μια απλή απογραφή της χλωρίδας μιας χώρας. Για πρώτη φορά στην ιστορία, ένας ακριβής, πλήρης και ενημερωμένος σχολιασμένος κατάλογος της ελληνικής χλωρίδας έγινε διαθέσιμος το 2013 με αυτήν την κοινή δημοσίευση από την Ελληνική Βοτανική Εταιρεία (HBS) και τον Βοτανικό Κήπο και Βοτανικό Μουσείο Berlin-Dahlem. Από την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας την άνοιξη του 2010 από το πρώην Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΒΕ, υπό την προεδρία του καθηγητή Παναγιώτη Δημόπουλου, η επιστημονική αυτή δράση ολοκληρώθηκε μετά από σκληρή δουλειά τριών και πλέον ετών από μια διεθνή ομάδα οκτώ (8) εμπειρογνωμόνων-συντακτών, οι οποίοι έχουν δείξει ένα υποδειγματικό πνεύμα επιστημονικής συνεργασίας

Με απόφαση του ΔΣ της ΕΒΕ, το βιβλίο τιμάται 30 ευρώ και ειδικά για τα ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη της ΕΒΕ 25 ευρώ (1 αντίτυπο με μειωμένη τιμή ανά μέλος).

Για να προμηθευτείτε το βιβλίο παρακαλούμε επικοινωνήστε με τους συναδέλφους:

    Καθηγητή Παναγιώτη Δημόπουλο (pdimopoulos@upatras.gr) – για την Πάτρα
    Αναπληρωτή Καθηγητή Γιάννη Τσιριπίδη – για την Θεσσαλονίκη
    Δρ Γιάννη Μπαζό (ibazos@biol.uoa.gr) – για την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε την εργασία με διορθώσεις και επικαιροποιήσεις:
Καταλόγος των Αγγειοφύτων της Ελλάδας Vascular plants of Greece: an annotated checklist

Άρθρα που επικαιροποιούν και διορθώνουν το VPG από Dimopoulos et al. (2016)