Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

2016 03 Helleborus odorus Waldst Kit subsp cyclophyllus A Braun Maire Petitm

Είδος
Helleborus odorus Waldst. & Kit. subsp. cyclophyllus (A. Braun) Maire & Petitm.

Το φυτό Helleborus odorus subsp. cyclophyllus (ελλέβορος ο κυκλόφυλλος) είναι ένα βαλκανικό ενδημικό υποείδος του είδους Helleborus odorus (ελλέβορος ο εύοσμος). Απαντάται σε ανοιχτά δάση, θαμνώνες και λιβάδια της ορεινής κυρίως ζώνης (700-1500 μ.), στο νότιο και κεντρικό τμήμα της βαλκανικής χερσονήσου, από το όρος Ερύμανθος της Πελοποννήσου μέχρι την Αλβανία, τη νότια Βουλγαρία και τη Σερβία. Αποτελεί το μοναδικό taxon του γένους Helleborus που απαντάται στην Ελλάδα, καθώς η παρουσία ενός άλλου είδους, του Helleborus orientalis, δεν έχει επιβεβαιωθεί έως σήμερα.

Το φυτό ανθίζει νωρίς την Άνοιξη (Μάρτιος-Απρίλιος), πριν ή παράλληλα με την έκπτυξη των φύλλων βάσης, τα οποία δεν διατηρούνται κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τα άνθη είναι μεγάλα με πολυάριθμους στήμονες και 3-6 καρπόφυλλα. Το περιάνθιο αποτελείται από 5 μέρη ωχρού κιτρινοπράσινου χρώματος που παραμένουν και μετά την καρποφορία. Εσωτερικά του περιανθίου υπάρχει μια σειρά από μελιτοφόρα φύλλα που περιέχουν νέκταρ για την προσέλκυση των επικονιαστών.

Οι ελλέβοροι είναι δηλητηριώδη φυτά που περιέχουν τοξικές ουσίες όπως η ελλεβορίνη. Στην αρχαιότητα είχαν φαρμακευτική χρήση ενώ σήμερα έχουν δημιουργηθεί πολλές ποικιλίες και υβρίδια με καλλωπιστική χρήση.