Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Εκδόθηκε ο Άτλας της Ελληνικής Χλωρίδας

Submitted by hbsadmin on

Strid, A. 2024: Atlas of the Hellenic Flora. – Broken Hill Publishers, Nicosia, Cyprus. 3 volumes, 2.138 pages

Το έργο αυτό συνοψίζει περισσότερους από δύο αιώνες χλωριδικής εξερεύνησης της Ελλάδας, στην οποία ο συγγραφέας συμμετείχε τα τελευταία 59 χρόνια. Ο πρώτος και ο δεύτερος τόμος περιλαμβάνουν λεπτομερείς χάρτες κατανομής για όλα τα είδη αγγειωδών φυτών στην Ελλάδα (συνολικά 5.618 χάρτες). Οι χάρτες έχουν παραχθεί από τη βάση δεδομένων της Flora Hellenica, η οποία ξεκίνησε το 1988 και σήμερα περιλαμβάνει περισσότερες από ένα εκατομμύριο γεωαναφερμένες και ποιοτικά ελεγμένες εγγραφές. Οι επιμέρους χάρτες κατανομής έχουν διάσταση 118 × 118 mm και εκτός από τις θέσεις εμφάνισης με κουκκίδες, περιέχουν μια σύντομη περιγραφή για κάθε taxon καθώς και πληροφορίες για την εποχή άνθησης, το υψόμετρο, τη χωρολογία, τη βιομορφή και την οικολογία του. Ο τρίτος τόμος περιέχει ταξινομικά σχόλια (78 σελίδες), βιβλιογραφία με 16.108 αναφορές, φωτογραφικό παράρτημα με 268 έγχρωμες ολοσέλιδες πλάκες (με 12 φωτογραφίες ανά σελίδα) και ευρετήριο επιστημονικών ονομάτων (61 σελίδες). 

Το έργο μπορεί να παραγγελθεί απευθείας από την Broken Hill Publishing Co. (cpatbrokenhill [dot] com [dot] cy) ή από μεγάλα βιβλιοπωλεία όπως το Koeltz. Η τιμή πώλησης είναι 260 ευρώ. 

Ειδικά για τα μέλη της ΕΒΕ που είναι ταμειακώς εντάξει προσφέρεται με έκπτωση 25%. Παρακαλούμε τα μέλη της Εταιρείας μας που ενδιαφέρονται να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στην παρακάτω φόρμα ώστε να οργανωθεί η παραγγελία από τον εκδότη.

Ο Άτλας της Χλωρίδας του Αιγαίου από τον ίδιο συγγραφέα (2016) είναι ακόμη διαθέσιμος από τον εκδότη - βλ. www.bgbm.org/englera. Περιλαμβάνει 2 τόμους (1.578 σελίδες σε σχήμα 21 x 29,7 cm με συνολικό βάρος 10,8 κιλά), με λεπτομερείς χάρτες κατανομής και σύντομες περιγραφές όλων των ειδών και υποειδών αγγειωδών φυτών που έχουν καταγραφεί από τα νησιά του Αιγαίου.