Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αποχαιρετισμός στην Πηνελόπη Δεληπέτρου

Submitted by hbsadmin on

Πολυαγαπημένη μας Πηνελόπη,

Για το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο βρέθηκες από το 1982 ως φοιτήτρια μέχρι σήμερα που ως συνάδελφο σε αποχαιρετούμε ήσουν ένα δραστήριο, έντιμο και ικανό μέλος της επιστημονικής μας κοινότητας - μία πιστή, ειλικρινής και πρόσχαρη φίλη - μία συνεργάτιδα που η ασθένεια δεν σου επέτρεψε να ολοκληρώσεις τον κύκλο σου και να δώσεις ακόμη περισσότερα στην επιστήμη που λάτρεψες.

Υπηρέτησες πολλούς κλάδους της Βιολογίας και της Βοτανικής: Από τη Φυσιολογία των Φυτών και τη Βιολογία των Σπερμάτων οδηγήθηκες στην εκτός τόπου διατήρηση, από τη μελέτη της χλωρίδας και της βλάστησης συμμετείχες ενεργά στην οργάνωση του Δικτύου NATURA 2000 στην Ελλάδα και στην Κύπρο και στην επί τόπου διατήρηση, Από την τεκμηρίωση των ενδημικών και επιγενών φυτών της Ελλάδας και της Κύπρου στην οργάνωση βάσεων δεδομένων και στη συγγραφή ερυθρών δεδομένων.

Δεν σταμάτησες να υπηρετείς την έρευνα και την εκπαίδευση ακόμα και σε πολύ δύσκολες για την υγεία σου στιγμές.
Πηνελόπη, υπήρξες μια σημαντική επιστημονική προσωπικότητα, ένας θαυμάσιος ακαδημαϊκός δάσκαλος, μία ερευνήτρια με διεθνή παρουσία και μεγάλη προσφορά στη Βιολογία.

Σε διέκρινε το φιλότιμο, η ευγένεια, η καλοσύνη και η παρουσία σου ήταν ιδιαιτέρα αγαπητή σε όλους. Η μορφή σου, το μειλίχιο ύφος σου και το χαμόγελο στο πρόσωπο σου θα μείνουν πάντοτε χαραγμένα στη μνήμη μας.

Πηνελόπη,
Για μένα ήσουν μια πολύτιμη συνεργάτιδα. Κατά τη διάρκεια της πολυετούς συνεργασίας μας Ζήσαμε καλές και ευχάριστες στιγμές: Όταν γινόταν δεκτή μια εργασία μας σε επιστημονικό περιοδικό Όταν ολοκληρωνόταν μια έκθεση σε ερευνητικό πρόγραμμα. Όταν επιστρέφαμε στο γραφείο ικανοποιημένοι μετά από μια πετυχημένη εργαστηριακή άσκηση Φυσιολογίας Φυτών.

Ζήσαμε και ανέμελες στιγμές: Όταν βρισκόμασταν για δείπνο μετά από μια κοπιαστική ημέρα εργασίας στο πεδίο Κατά τη διάρκεια της παρουσίας μας σε ένα Συνέδριο στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Ζήσαμε όμως και δύσκολες στιγμές - στιγμές έντασης: Όταν ξεπερνούσαμε τα χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση ενός παραδοτέου. Εσύ, αναζητούσες το τέλειο, την ακρίβεια, την πληρότητα και δεν ανεχόσουν ποτέ την «προχειρότητα». Τότε, εγώ γινόμουνα ο κακός, ίσως και άδικος μαζί σου, επέμενα να κλείνουμε γιατί δεν άντεχα να σε βλέπω να ξενυχτάς στο εργαστήριο και να εργάζεσαι ασταμάτητα για τον στόχο. Φυσικά στο τέλος γινόταν το δικό σου.

Πηνελόπη αγάπησες και αφοσιώθηκες στην επιστήμη που υπηρέτησες. Διέθετες εκπληκτική ικανότητα αφομοίωσης και ήσουν ένας βαθιά σκεπτόμενος άνθρωπος. Ήμουν πολύ τυχερός που σε βρήκα στο δρόμο μου αλλά και όλοι μας άτυχοι που σε χάνουμε τόσο νωρίς.

Στη σταδιοδρομία σου είχες και τις δικές σου αγάπες, ήταν: Ο Σχοινιάς και άλλες παραλίες στο Διδακτορικό σου, με το Pancratium maritimum, την Euphorbia paralias και άλλα παραλιακά φυτά. Τα νησιά και οι βραχονησίδες του Αιγαίου, στο Δίκτυο NATURA 2000 με τη Silene holzmannii και τους αμμοθινικούς οικοτόπους. Ο Παρνασσός, η Ζάκυνθος, η Κάσος και η Κάρπαθος, στη συνεργασία με φορείς διαχείρισης, με το Bupleurum capillare και την Paeonia parnassica. Η Οίτη και το Καλλίδρομο στο τελευταίο πρόγραμμα LIFE, με τη Veronica oetaea και τα εποχικά λιμνία. Η Κύπρος, στο κόκκινο βιβλίο, στο Δίκτυο NATURA 2000, στα διαχειριστικά σχέδια και στη χαρτογράφηση οικοτόπων.

Πηνελόπη, Αντιμετώπισες την ασθένεια σου με θάρρος, υπομονή και θέληση να ζήσεις παρά το γεγονός ότι είχες πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας σου. Έδωσες τη μάχη σου με τη βοήθεια των δικών σου και των γιατρών σου, δυστυχώς όμως χωρίς αποτέλεσμα.

Στους γονείς, τις αδελφές και τα ανίψια της Πηνελόπης ήθελα να πω ότι ήσασταν πάντα στη σκέψη της και σας νοιαζότανε. Λυπόταν που δεν μπορούσε να είναι περισσότερο μαζί σας. Πρέπει να είστε περήφανοι για την κόρη, την αδελφή και τη θεία σας. Το όνομα της θα μείνει για πάντα χαραγμένο στα περιβαλλοντικά πεπραγμένα της Ελλάδας και της Κύπρου. Ελπίζω η αναγνώριση αυτή να απαλύνει έστω και λίγο τον πόνο σας και να σας δίνει κουράγιο.

Καλό ταξίδι Πηνελόπη, Θα μας λείψεις.
Κυριάκος Γεωργίου


Έχεις και ένα μήνυμα από τους φίλους και τους συνεργάτες σου από την αγαπημένη σου Κύπρο.
Το διαβάζω:

Μήνυμα από τους φίλους και τους συνεργάτες στην Κύπρο

Με μεγάλη μας λύπη και συγκλονισμό πληροφορηθήκαμε το θάνατο της αγαπημένης μας Πηνελόπης. Μιας συνεργάτιδας και φίλης που όσοι εργάστηκαν μαζί της γνωρίζουν από πρώτο χέρι την ανθρωπιά αλλά και την εργατικότητά και την επάρκειά της. Ακούραστη και εξόχως αποτελεσματική, όταν αναλάμβανε ένα θέμα το έψαχνε σε τόσο βάθος που προκαλούσε ίλιγγο σε όλους τους υπόλοιπους. Αιχμηρή αλλά ταυτόχρονα ευαίσθητη, αληθινή και βαθιά σκεπτόμενη και καλλιεργημένη προσωπικότητα. Με την δουλειά της κατάφερε να βάλει ανεξίτηλα τη σφραγίδα της στη διατήρηση της φύσης της Κύπρου. Επί 20 χρόνια η προσφορά της ήταν ανεκτίμητη στην μελέτη και περιγραφή της βιοποικιλότητας και ιδιαίτερα της βλάστησης και των οικοτόπων του νησιού. Παράλληλα, αφιέρωνε ανιδιοτελώς πολύ χρόνο μοιράζοντας απλόχερα τις γνώσεις της σε όποιον της το ζητούσε.

Αιωνία σου η μνήμη αγαπημένη μας φίλη.
Η Κύπρος σε ευγνωμονεί.


Στην Αγαπημένη μας Πηνελόπη Δεληπέτρου

Έφυγες τη μέρα της επετείου του περιβάλλοντος. Το διάλεξες άραγε ή εκείνο σε τίμησε που τόσο μόχθησες να το υπηρετήσεις;
Ότι και από τα δύο να συνέβη σου άξιζε η τιμή, αλλά η ανταμοιβή ήταν ολέθρια.
Θα μας λείψεις, ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές των ερωτημάτων, που μας βασάνιζαν και εξακολουθούν επιμόνως.
Πώς μας ξεγέλασες κι έφυγες; Κι αυτή τη φορά δεν θα απαντάς πρόθυμα στο τηλέφωνο.
Και θα ψάχνουμε απέλπιδες για ανέφικτες απαντήσεις στη σκοτεινή πλευρά του επέκεινα.
Αχ, Πηνελόπη!!! Από τα λιβάδια των βουνών θα περιφέρεται τώρα η ψυχούλα σου στους ασφοδελούς λειμώνες.
Όχι με την επιθυμία της αναζήτησης του επιστήμονα αλλά με την αποθυμιά της λήθης.
Και επιστρέφεις «κατά τύχην όλως» εκεί που τάχθηκες, κάτω από ένα κυπαρίσσι στην πλαγιά του Υμηττού, να ατενίζει τον ουρανό.
«Γῆς παῖς εἰμὶ καὶ Οὐρανοῦ ἀστερόεντος…
Δίψηι δ᾽ εἰμ(ὶ) αὔη καὶ ἀπόλλυμαι».
Κι εμείς οι περιλυπόμενοι στην καθημερινότητα που εγκατέλειψες, θα σε μνημονεύουμε στην ανεπάρκειά μας κατά καιρούς δύστοκους, με την αφελή προσδοκία: να ήταν εδώ η Πηνελόπη...
Και θα αναριγά η γη που σε δέχτηκε και θα σείεται η κορυφή του κυπαρισσιού.

Γιώργος Καρέτσος


Ψήφισμα της Ελληνικής βοτανικής Εταιρείας

Η Πηνελόπη Δεληπέτρου για πολλούς από εμάς δεν ήταν απλώς μία καλή επιστήμονας, μία δραστήρια και αεικίνητη συνάδελφος. Ήταν μια καλή φίλη, που μπορούσαμε μετά την κοπιαστική δουλειά στο πεδίο, που τόσο αγαπούσε, να καθίσουμε σε μια ταβέρνα, να πιούμε ένα ποτήρι κρασί και να μιλήσουμε για τη δουλειά της επόμενης μέρας ή για κάποιο άλλο, άσχετο θέμα. Η Πηνελόπη ήταν άοκνη και δυναμική, αγαπούσε τη δουλειά της σε υπερβολικό βαθμό, ήταν στην κυριολεξία αφιερωμένη σε αυτό που υπηρετούσε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας μετά την τραγική πληροφορία για τον θάνατό της, σε έκτακτη συνεδρίασή του την Πέμπτη 4.6.2020, αποφάσισε ομόφωνα ως ελάχιστο φόρο τιμής προς την καλή επιστήμονα, συνάδελφο και ενεργό μέλος της τα εξής:

α) την έκδοση του ψηφίσματος αυτού
β) την κατάθεση ποσού 250 ευρώ στη μνήμη της Πηνελόπης ως δωρεά στο Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών (ΚΕΦΙ) σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειας της εκλιπούσης
γ) να παραστούν μέλη του Δ.Σ. στην εξόδιο ακολουθία
δ) θέσπιση βραβείου προς τιμήν της Πηνελόπης Δεληπέτρου στο πλαίσιο του Συνεδρίου της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας

Εκ μέρους του Δ.Σ. της Ε.Β.Ε.
Καθηγητής Παναγιώτης Διον. Δημόπουλος
Πρόεδρος της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας


Για την Πηνελόπη Δεληπέτρου

Η βιολόγος Πηνελόπη Δεληπέτρου απεβίωσε χτες. Ακούραστη επιστήμονας, αταλάντευτη στην αφοσίωσή της στην ελληνική φύση, ένας ευγενικός άνθρωπος που κέρδιζε και ενέπνεε όλους, κάνοντας την συνεργασία μαζί της ευχάριστη και δημιουργική. Υπήρξε μία από τις κορυφαίες βοτανικούς της χώρας μας, και κατέγραψε και μελέτησε την χλωρίδα σε πολλές γωνιές της Ελλάδας, από τις βραχονησίδες του Νοτιοανατολικού Αιγαίου μέχρι τα ορεινά δάση και λιβάδια της Οίτης αφήνοντας μεγάλη παρακαταθήκη. Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης είχε την τιμή να συνεργαστεί μαζί της για πολλά χρόνια  στο έργο LIFE ForOpenForests του οποίου η Πηνελόπη αποτέλεσε έναν από τους βασικότερους συντελεστές, αλλά και σε πολλά άλλα έργα και προγράμματα στο πεδίο στα οποία έδωσε πνοή. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της.

Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης


Ευχαριστήρια επιστολή από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών

Εικόνα