Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας (2022-2025), όπως προέκυψε από τις εκλογές που διεξήχθησαν την 19η Ιουλίου 2022 και συγκροτήθηκε σε σώμα την 21η Ιουλίου 2022, είχε την εξής σύνθεση:
- Πρόεδρος: Ιωάννης Τσιριπίδης, Καθηγητής, Τμήμα Βιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, tsiripid@bio.auth.gr
- Γραμματέας: Παναγιώτης Δημόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, pdimopoulos@upatras.gr
- Tαμίας: Ιωάννης Μπαζός, ΕΔΙΠ, Τμήμα Βιολογίας, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ibazos@biol.uoa.gr
- Mέλη
Μαρία Πανίτσα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, mpanitsa@upatras.gr
Παναγιώτης Τρίγκας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, trigas@aua.gr
Στη διάρκεια της θητείας του παρόντος ΔΣ της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας έγιναν 18 συνεδριάσεις του ΔΣ και αιτήθηκαν και εγκρίθηκε η εγγραφή 22 νέων μελών.
Ενημερωτικά δελτία (Newsletter)
Κατά την περίοδο Ιούλιος 2022 – Ιούνιος 2025 προετοιμάστηκαν και εκδόθηκαν 5 ενημερωτικά δελτία, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από το Flora of Greece project, μέσω του Πράσινου Ταμείου. Τα ενημερωτικά δελτία είναι διαθέσιμα στη σελίδα της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας (ΕΒΕ) (https://www.hbs.gr/el/newsletter)
- Σεπτέμβριος 2022 - τεύχος 11
- Απρίλιος 2023 - τεύχος 12
- Σεπτέμβριος 2023 - τεύχος 13
- Ιανουάριος 2024 - τεύχος 14
- Οκτώβριος 2024 - τεύχος 15
Εκδηλώσεις
Οργάνωση 18ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου
To 18ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας με τίτλο «Από τη διατήρηση στην αποκατάσταση της φυτοποικιλότητας - προς μία ολιστική προσέγγιση στην εποχή της κλιματικής κρίσης» πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από 2 έως 5 Οκτωβρίου 2024.
Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν 85 προφορικές και 123 αναρτημένες ανακοινώσεις. Οι ανακοινώσεις αυτές ομαδοποιήθηκαν σε 10 θεματικές ενότητες που αφορούσαν: 1) τα ενδημικά και απειλούμενα taxa της ελληνικής χλωρίδας, 2) τις λειτουργίες και αποκρίσεις των φυτών, 3) τις επιδράσεις περιβαλλοντικών αλλαγών στη φυτοποικιλότητα, 4) τη μελέτη της φυτοποικιλότητας μέσω της παλυνολογίας και δενδροχρονολόγησης, 5) τον Κόκκινο Κατάλογο απειλούμενων φυτών και μυκήτων της Ελλάδας, 6) τα υδρόβια μακρόφυτα, 7) τη χλωρίδα της Ελλάδας, 8) τους μύκητες, 9) τα βοτανικά μουσεία και κήπους, και 10) τη φυτογεωγραφία και διατήρηση της φυτοποικιλότητας. Ο αναλυτικός απολογισμός του 18ου Συνεδρίου περιλαμβάνεται στο 15ο τεύχος του Ενημερωτικού Δελτίου της ΕΒΕ https://www.hbs.gr/sites/default/files/newsletter/ebe-newsletter-15-202…
Το πρόγραμμα του συνεδρίου καθώς και τα πρακτικά είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της ΕΒΕ https://www.hbs.gr/el/18o-synedrio/home
Συμμετοχή στην οργάνωση του 8ου Βαλκανικού Βοτανικού Συνεδρίου
Έλαβε χώρα στην Αθήνα από 4-8 Ιουλίου 2022. Οργανώθηκε από δύο Τομείς του Τμήματος Βιολογίας ΕΚΠΑ (τον Τομέα Οικολογίας & Ταξινομικής και τον Τομέα Βοτανικής) και την Ελληνική Βοτανική Εταιρεία.
Διαδικτυακές συναντήσεις νέων βοτανικών
που μελετούν την Ελληνική χλωρίδα & workshops
Ημερομηνίες των 4 κύκλων των διαδικτυακών συναντήσεων νέων βοτανικών:
1ος κύκλος: 21/02/2022 – 30/05/2022 (9 συναντήσεις/παρουσιάσεις έργων)
2ος κύκλος: 07/11/2022 – 24/04/2023 (10 συναντήσεις/παρουσιάσεις έργων)
3ος κύκλος: 24/10/2023 – 28/05/2024 (11 συναντήσεις/παρουσιάσεις έργων)
4ος κύκλος: 29/10/2024 – 09/04/2025 (9 συναντήσεις/παρουσιάσεις έργων)
04/02/2024 – 14/04/2024
Διοργάνωση από τον Βοτανικό Κήπο - Βοτανικό Μουσείο του Βερολίνου του σεμιναρίου Introduction to Phylogenetics, με 9 διαλέξεις και πρακτικές ασκήσεις, τις οποίες δίδαξε η Δρ. Κωνσταντίνα Κουτρούμπα, με στόχο την ενίσχυση των γνώσεων στη μοριακή συστηματική και τις σύγχρονες μεθόδους φυλογενετικών αναλύσεων.
18 Φεβρουαρίου 2025
Με πρωτοβουλία του Βοτανικού Μουσείου του Βερολίνου σε συνεργασία με την ΕΒΕ, πραγματοποιήθηκε το «Διαδικτυακό Workshop Ονοματολογίας-Τυποποίησης»
27-29 Ιουνίου 2025
Ο Βοτανικός Κήπος - Βοτανικό Μουσείο του Βερολίνου σε συνεργασία με την ΕΒΕ διοργανώνουν 3ήμερο workshop με θέμα: «Apiaceae για τη χλωρίδα της Ελλάδας». Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στόχος θα είναι ο καθορισμός των ορίων των γενών της οικογένειας Apiaceae και η καθιέρωση ενός τυποποιημένου συνόλου μορφολογικής ορολογίας της Apiaceae για χρήση στις κλείδες αναγνώρισης και τις περιγραφές για το έργο η Χλωρίδα της Ελλάδας. Απευθύνεται σε συγγραφείς των γενών της οικογένειας Apiaceae για τη Χλωρίδα της Ελλάδας.
Σχετικά με το έργο η «Χλωρίδα της Ελλάδας»
Flora of Greece web (FoG web)
Στη διάρκεια των 3 χρόνων θητείας του παρόντος ΔΣ στη δικτυακή πλατφόρμα της Χλωρίδας της Ελλάδας έγιναν οι εξής επικαιροποιήσεις (https://portal.cybertaxonomy.org/flora-greece/intro):
- 4η έκδοση του ιστοτόπου «Χλωρίδα της Ελλάδας» (Έκδοση IV, Ιούλιος 2022) που συνόψισε όλες τις δημοσιευμένες πληροφορίες από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2022,
- 5η έκδοση του ιστοτόπου «Χλωρίδα της Ελλάδας» (Έκδοση V, Νοέμβριος 2023) που συνόψισε όλες τις δημοσιευμένες πληροφορίες από τον Αύγουστο του 2022 έως τον Νοέμβριο του 2023 και
- 6η έκδοση του ιστοτόπου «Χλωρίδα της Ελλάδας» (Έκδοση VI, Σεπτέμβριος 2024) που συνόψισε όλες τις δημοσιευμένες πληροφορίες από τον Δεκέμβριο του 2023 έως τον Σεπτέμβριο του 2024.
Flora of Greece project
Στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ προγράμματος για την Χλωρίδα της Ελλάδας (FoG project), η ΕΒΕ χρηματοδότησε κατά την περίοδο του απολογισμού τέσσερεις (4) ερευνητές προκειμένου να συμβάλλουν στη συγγραφή γενών για το έργο «Χλωρίδα της Ελλάδας» και έναν (1) ερευνητή με χρηματοδότηση από τον ΟΦΥΠΕΚΑ για πρόγραμμα Ελληνικού Κόκκινου Καταλόγου), ως εξής:
Στις 5 Δεκεμβρίου 2023 αναρτήθηκε η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την οικονομική υποστήριξη δύο υποψήφιων διδακτόρων και δύο μεταδιδακτόρων στην ιστοσελίδα της Ε.Β.Ε. ( https://www.hbs.gr/el/news/2023-12-05-prosklisi-ekdilosis-endiaferontos-gia-tin-oikonomiki-ypostirixi-dyo-2-ypopsifion ). Τον ίδιο μήνα πραγματοποιήθηκε Δ.Σ., όπου εξετάστηκαν οι αιτήσεις και επιλέχθηκαν οι προτάσεις των ακόλουθων ερευνητών με διάρκεια σύμβασης από 1.1.2024 έως 31.12.2024:
- Ιάσωνα Νικολόπουλου (ανέλαβε και παρέδωσε την ταξινομική μελέτη 35 ειδών του γένους Allium sect. Codonoprasum)
- Δημήτριου Ράπτη (ανέλαβε και παρέδωσε την ταξινομική μελέτη των γενών Acinos, Calamintha, Clinopodium, Satureja και Ziziphora στην Ελλάδα)
- Αριστείδη Ζωγραφίδη (ανέλαβε και παρέδωσε την ταξινομική μελέτη του συνόλου των 78 ειδών του γένους Verbascum στην Ελλάδα)
- Ελένης Λιβέρη (ανέλαβε και παρέδωσε την ταξινομική μελέτη 26 ειδών του γένους Campanula sect. Quinqueloculares)
- Ευστάθιου Αποστολόπουλου (ανέλαβε και παρέδωσε την ταξινομική μελέτη 36 ειδών του γένους Limonium)
Αίτημα και έγκριση παράτασης του Flora of Greece project – πρόοδος έργου
Τον Απρίλιο του 2025, αιτηθήκαμε ως ΕΒΕ και εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο η παράταση μέχρι τον Απρίλιο 2027. Σχετικά με την πρόοδο του έργου:
- Έχει ολοκληρωθεί από τους συγγραφείς η προετοιμασία/επεξεργασία 200 ειδών, τα οποία έχουν υποβληθεί και αναμένεται να δημοσιευθούν τους επόμενους μήνες ακολουθώντας τα παραπάνω στάδια. Πρόκειται για γένη και είδη εντός γενών, που ετοιμάστηκαν σύντομα, λόγω του ότι οι συγγραφείς υποστηρίχθηκαν οικονομικά από το Πράσινο Ταμείο: γένος Verbascum: 78 είδη, Campanula sect. Quinqueloculares: 26 είδη, Allium sect. Codonoprasum: 35 είδη, Acinos (5 είδη), Calamintha (6 είδη), Satureja (11 είδη) και Ziziphora (3 είδη) και 36 είδη του γένους Limonium (χρηματοδότηση από τον ΟΦΥΠΕΚΑ για πρόγραμμα Ελληνικού Κόκκινου Καταλόγου).
- 60 είδη των οποίων η επεξεργασία έγινε από δύο ερευνήτριες που έχουν υποστηριχθεί από το Πράσινο Ταμείο για την εκπόνηση των διδακτορικών τους διατριβών: είδη του γένους Dianthus (συμπεριλαμβανομένων των D. fruticosus και D. juniperinus) και τα ακόλουθα γένη των Anthemideae: Anacyclus, Anthemis, Cladanthus, Cota, Leucanthemum, Matricaria, Tanacetum και Tripleurospermum.
- 150 είδη και υποείδη του γένους Centaurea, έχουν υποστεί επεξεργασία στο πλαίσιο ολοκληρωμένης έρευνας που υποστηρίχθηκε από το BGBM και τους επόμενους μήνες θα ενταχθούν στα παραδοτέα του Flora of Greece project.
- Τέλος αναμένεται η επεξεργασία της οικογένειας Boraginaceae (130 είδη) από δύο αλλοδαπούς ερευνητές/συγγραφείς που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εργαστούν σε αυτή τη δύσκολη οικογένεια.
- Περίπου 500 είδη έχουν ανατεθεί και βρίσκονται υπό επεξεργασία από τους συγγραφείς-ερευνητές.
- Η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί (τόσο η ταχύτητα όσο και η ποσότητα). Ορισμένα μικρότερα γένη που γράφονται επί του παρόντος θα ολοκληρωθούν σχετικά εύκολα.
Θέτουμε στα μέλη της ΕΒΕ τις αντικειμενικές δυσκολίες που προκύπτουν κατά την εκπόνηση του ευρύτερου έργου που αφορά στην ολοκλήρωση της «Χλωρίδας της Ελλάδας» το οποίο στον μέγιστο βαθμό του καλύπτεται από εθελοντική εργασία καθηγητών και ερευνητών, αλλά και την πρόοδο που σημειώνεται με την υποστήριξη με προσωπικό του Βοτανικού Μουσείου και Βοτανικού Κήπου του Βερολίνου (Botanical Garden and Botanical Museum – BGBM Berlin).
Red Data Book of the Vascular Plants and Fungi of Greece
Η Ελληνική Βοτανική Εταιρεία ανέλαβε μετά από πολλές συζητήσεις με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής τον συντονισμό.
- 2022: αρχίζει το έργο «Σύνταξη Κόκκινων Καταλόγων Απειλούμενων Ειδών Ζώων, Φυτών και Μυκήτων της Ελλάδας», που χρηματοδοτήθηκε από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.).
- 2022-2024: Η Ελληνική Βοτανική Εταιρεία ανέλαβε τον «Επιστημονικό Συντονισμό Φυτών και Μυκήτων» για τη διεκπεραίωση της σύνταξης του Κόκκινου Καταλόγου για το σύνολο των ειδών της ελληνικής χλωρίδας μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).
Στο έργο αυτό εργάστηκαν μέχρι το τέλος του 2023, 60 ειδικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρέδωσαν περισσότερες από 4400 αξιολογήσεις φυτικών ειδών (~75% του συνόλου της Χλωρίδας) και σχεδόν 400 ειδών μυκήτων.
Αναφορικά με τα φυτικά είδη, το 38% των ενδημικών και το 13% των μη-ενδημικών εμπίπτουν σε Κατηγορία Κινδύνου ή θεωρούνται (Τοπικώς) Εξαφανισμένα, και 14% και 0.5% αντίστοιχα Σχεδόν Απειλούμενα. Αναφορικά με τα είδη μυκήτων, 3 από τα 4 ενδημικά και 23% των μη-ενδημικών που αξιολογήθηκαν, είναι σε Κατηγορία Κινδύνου και 17% των μη-ενδημικών χαρακτηρίστηκαν ως Σχεδόν Απειλούμενα.
Η ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου και ενημερωμένου Εθνικού Κόκκινου Καταλόγου Φυτών, και, για πρώτη φορά, ενός Εθνικού Κόκκινου Καταλόγου Μυκήτων, θα επιτρέψει τον εντοπισμό των κενών στη γνώση, τον καθορισμό προτεραιοτήτων και την εφαρμογή κατάλληλων και αποτελεσματικών δράσεων προστασίας/ διαχείρισης.