Ανακοινώσεις

17ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο «HELECOS-10 - Οικολογία και Διατήρηση της Φύσης: πρόοδος και προκλήσεις σε εποχή κρίσης»

 

Η Ελληνική Βοτανική Εταιρεία προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους/ες της στο 17ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριό της, το οποίο θα συνδιοργανώσει με την Ελληνική Οικολογική Εταιρεία. Το Συνέδριο, βάσει των ισχυόντων σήμερα περιορισμών, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά εξαιτίας των περιορισμών συνάθροισης και μετακίνησης λόγω της πανδημίας COVID-19 από 14 έως 17 Οκτωβρίου 2021 και έχει τίτλο: «HELECOS-10 - Οικολογία και Διατήρηση της Φύσης: πρόοδος και προκλήσεις σε εποχή κρίσης» (Ecology and the Conservation of Nature: advances and retreats in an age of crisis).

Περισσότερες πληροφορίες και νέα σχετικά με το 17ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.helecos2020.gr και www.helecos10.gr, ενώ το e-mail επικοινωνίας είναι το Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Στο προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εγγραφή στο Συνέδριο, τις οδηγίες για τη σύνταξη και υποβολή των περιλήψεων, τις σημαντικές ημερομηνίες, καθώς και άλλο χρήσιμο υλικό.

Εκ μέρους του Δ.Σ. της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας

Αρχείο ανακοίνωσης σε μορφή pdf

Επιλογή υποτρόφων στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «Η Χλωρίδα της Ελλάδας (The Flora of Greece project)»

Η Ελληνική Βοτανική Εταιρεία ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ ερευνητικού έργου με τίτλο: «Η Χλωρίδα της Ελλάδας (The Flora of Greece project)» θα χρηματοδοτήσει για τα επόμενα τρία (3) έτη την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής της κυρίας Ευσταθίας Παυλάκου (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και του κυρίου Αλέξανδρου Παπανικολάου (Πανεπιστήμιο Πατρών).

Η επιλογή των υποτρόφων έγινε βάσει της συγκριτικής αποτίμησης και της αξιολόγησης του έργου και των προσόντων όλων των υποψηφίων που είχαν υποβάλει σχετική εμπρόθεσμη αίτηση, μετά από πρόσκληση της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας που δημοσιοποιήθηκε με κάθε πρόσφορο μέσο. Το θέμα της διδακτορικής διατριβής των υποτρόφων της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας αφορά την ταξινομική και φυλογενετική ποικιλότητα δύο σημαντικών γενών (Nepeta και Sideritis) της οικογένειας Lamiaceae και αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην πορεία του ερευνητικού έργου «Η Χλωρίδα της Ελλάδας».

Εκ μέρους του Δ.Σ. της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας
Καθηγητής Παναγιώτης Διον. Δημόπουλος

 

Download pdf

Θέσεις διδακτόρων στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών

Προσφέρονται δυο θέσεις υποψήφιων διδακτόρων (ανταποδοτική υποτροφία) στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, οι οποίες επιδοτούνται από Ερευνητικό πρόγραμμα.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στο μήνυμα παρακάτω.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την Επιστημονικά Υπεύθυνη Καθηγήτρια Εύα Παπαστεργιάδου στο e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PhD positions - lab of Freshwater Ecology, Biology Department, University of Patras

2 PhD positions are available to begin in May /June 2021 in the lab of Freshwater Ecology of the Biology Department, University of Patras.
The projects are relevant to the understanding of the role of aquatic macrophytes in stream ecosystem dynamics, functional diversity patterns and processes of aquatic assemblages, as well as response of benthic communities to environmental variability and climate related stressors.

The lab has attracted funding from the Hellenic Centre for Marine Research (HCMR) under the "Monitoring of ecological quality of Greek rivers for the Implementation of Article 8 of WFD 2000/60/EE: samplings and analyses of aquatic macrophytes" research project support.

Successful applicants will have the opportunity to perform research concerning all aspects of bioassessment and aquatic ecosystems processes. [e.g. monitoring and assessment of ecological quality, biotic metrics /indices, environmental DNA, diversity and functional trait patterns, taxonomic composition, species declines and invasions].

We are looking for enthusiastic and motivated individuals with ideally some lab and field experience in biodiversity monitoring techniques and water quality samplings who are good team members to work in close collaboration with other labs from Biology School and HCMR.

The applicants should hold a BSc and MSc in Natural Sciences (Biology, Chemistry, Environmental Sciences or Geosciences). Proven interest in conservation, aquatic ecology and/or biostatistics would be an advantage.

To apply please send a CV to e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Download pdf

 

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την οικονομική υποστήριξη εκπόνησης δύο (2) διδακτορικών διατριβών σε ΑΕΙ της χώρας με αντικείμενο τη «Χλωρίδα της Ελλάδας»

Στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ ερευνητικού έργου με τίτλο: «Η Χλωρίδα της Ελλάδας (The Flora of Greece project)», η Ελληνική Βοτανική Εταιρεία σκοπεύει να χρηματοδοτήσει 2 υποψήφιους διδάκτορες για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής σε Τμήματα Ελληνικών Πανεπιστημίων που έχουν Τομείς ή Εργαστήρια των οποίων το γνωστικό αντικείμενο περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω: έρευνα χλωρίδας, Συστηματική Βοτανική, Φυτογεωγραφία, Ταξινόμηση Φυτών, Φυλογένεση) και για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.

Απαραίτητες τυπικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι:

 1. Θα πρέπει να έχουν ξεκινήσει την εκπόνηση της διδακτορικής τους διατριβής είτε το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, είτε το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.
 2. Το θέμα της διδακτορικής διατριβής τους θα πρέπει να αφορά την έρευνα της Ελληνικής χλωρίδας ή/και την ταξινόμηση φυτών μιας ή περισσότερων συστηματικών μονάδων που εξαπλώνονται στην Ελλάδα.
 3. Να είναι κάτοχοι πτυχίων Βιολογικών, Γεωπονικών, Δασολογικών ή Περιβαλλοντικών Επιστημών.
 4. Να έχουν καλή (Β2), πολύ καλή (Γ1) ή άριστη (Γ2) γνώση της Αγγλικής γλώσσας.

Επιπρόσθετα θα συνεκτιμηθούν τα παρακάτω προσόντα:

 • Γνώση δεύτερης γλώσσας (τουλάχιστον καλή γνώση- επίπεδο Β2)
 • Δημοσιεύσεις στο ερευνητικό αντικείμενο
 • Ερευνητική ή/και επαγγελματική εμπειρία

Προσκαλούνται οι ενδιαφερόμενοι οι οποίοι καλύπτουν τις προαναφερόμενες τυπικές προϋποθέσεις να καταθέσουν ηλεκτρονικά τα εξής:

 1. Επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην οποία ο/η υποψήφιος/α θα αναπτύσσει συνοπτικά τα κίνητρα εκπόνησης διδακτορικής διατριβής και τους λόγους επιλογής του συγκεκριμένου ερευνητικού αντικειμένου (μέχρι 400 λέξεις),
 2. Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά ηλεκτρονικά μέχρι 25‐02‐2021 στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Καθ. Παναγιώτης Δημόπουλος), Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Δρ. Ιωάννης Μπαζός).

Η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει μέχρι τις 10 Μαρτίου 2021 από τριμελή επιτροπή αξιολόγησης, μετά από συνεκτίμηση των προσόντων τους. Οι υποψήφιοι ενδέχεται να κληθούν σε προσωπική συνέντευξη ή τηλεδιάσκεψη.

Για την Ελληνική Βοτανική Εταιρεία
Παναγιώτης Δημόπουλος
Πρόεδρος Ε.Β.Ε., Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

Κατεβάστε την πρόσκληση σε μορφή pdf

Διαδικτυακό Σεμινάριο - Πρότυπα ποικιλότητας της Χλωρίδας της Ελλάδας - εφαρμογές με την γλώσσα προγραμματισμού R

Το Δ.Σ. της Ε.Β.Ε. σας ενημερώνει ότι εξαιτίας των περιορισμών που βρίσκονται σε ισχύ λόγω της πανδημίας COVID-19, σκοπεύει να διοργανώσει διαδικτυακά το φθινόπωρο (Οκτώβριο ή Νοέμβριο) το σεμινάριο με τίτλο: «Πρότυπα ποικιλότητας της Χλωρίδας της Ελλάδας- εφαρμογές με την γλώσσα προγραμματισμού R». Το σεμινάριο θα έχει διάρκεια 4 ημέρες και απευθύνεται κυρίως σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες ή/και μεταδιδακτορικούς ερευνητές, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τα πρότυπα κατανομής των φυτικών ειδών στον χώρο και τον χρόνο και τους παράγοντες από τους οποίους επηρεάζονται. Είναι επιθυμητή, αλλά όχι απαραίτητη η γνώση της γλώσσας ελεύθερου προγραμματισμού R. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να γνωστοποιήσουν το ενδιαφέρον τους στις ακόλουθες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. & Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σεμινάριο είναι διαθέσιμες στα επισυναπτόμενα έγγραφα.

Εκ μέρους του Δ.Σ. της Ε.Β.Ε.
Ο Πρόεδρος
Καθηγητής Παναγιώτης Διον. Δημόπουλος
Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

 

ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ:

Πρότυπα ποικιλότητας της Χλωρίδας της Ελλάδας - εφαρμογές με την γλώσσα προγραμματισμού R [Diversity patterns of the Flora of Greece with applications in R]

Διδάσκοντες: Δρ. Κώστας Κουγιουμουτζής, Δρ. Ελπίδα Καραδήμου, Δρ. Δάνης Κυζιρίδης, Καθ. Π. Δημόπουλος
Τοποθεσία: Αθήνα
Χρονική διάρκεια: 4 ημέρες
Ημερομηνία διεξαγωγής: Θα ανακοινωθεί σύντομα
Κόστος: 100 ευρώ
Αριθμός συμμετεχόντων: έως 15 άτομα

Σε ποιους απευθύνεται

Κυρίως σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες ή/και μεταδιδακτορικούς ερευνητές, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τα πρότυπα κατανομής των φυτικών ειδών στον χώρο και τον χρόνο και τους παράγοντες από τους οποίους επηρεάζονται. Είναι επιθυμητή, αλλά όχι απαραίτητη η γνώση της γλώσσας ελεύθερου προγραμματισμού R (π.χ., εγκατάσταση και φόρτωση βιβλιοθηκών, εισαγωγή αρχείων/δεδομένων).

Επισκόπηση του σεμιναρίου

Λαμβάνοντας υπόψη α) ότι η διαθεσιμότητα βιοτικών και αβιοτικών δεδομένων μεγάλης κλίμακας έχει αυξηθεί δραστικά την τελευταία δεκαετία, μέσω της ενσωμάτωσης δεδομένων από ερμπάρια (herbaria) και Μουσεία Φυσικής ιστορίας, καθώς και μέσω δεδομένων της επιστήμης των πολιτών (citizen science) και β) ότι η δυναμική αυτών των δεδομένων παρότι σημαντική, παραμένει προς το παρόν σχετικά αναξιοποίητη, οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα έχουν τη δυνατότητα:

 1. να εξοικειωθούν, να χρησιμοποιήσουν και να αξιοποιήσουν ελεύθερα προσβάσιμες διαδικτυακές βάσεις δεδομένων (π.χ., GBIF, WorldClim, PaleoClim, TRY – data mining, cleaning and exploration)
 2. να εξοικειωθούν με τη χρήση χωρικών δεδομένων
 3. να εκτιμήσουν τους παράγοντες που επηρεάζουν τα πρότυπα της ταξινομικής, φυλογενετικής και λειτουργικής φυτικής ποικιλότητας
 4. να αξιολογήσουν το καθεστώς κινδύνου εξαφάνισης φυτικών ειδών σύμφωνα με τα κριτήρια της IUCN
 5. να αποτυπώσουν τα αποτελέσματα των αναλύσεών τους γραφικά, δημιουργώντας εικόνες και γραφήματα για πιθανές επιστημονικές δημοσιεύσεις

Σημειώσεις:

 1. Κατά την πρώτη ημέρα διεξαγωγής του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με τη χρήση της ελεύθερης γλώσσας προγραμματισμού R (εγκατάσταση και χρήση της R και του R-Studio, εγκατάσταση και φόρτωση βιβλιοθηκών, εισαγωγή/εξαγωγή αρχείων και δεδομένων, βασικές στατιστικές αναλύσεις)
 2. Με την ολοκλήρωση  του σεμιναρίου θα χορηγηθεί σε όλους τους συμμετέχοντες βεβαίωση παρακολούθησης.

 Εδώ η ανακοίνωση http://www.hbs.gr/images/files/news/announcements/EBE-seminario-R-202008-001-GR.pdf

Ψήφισμα της EBE για την απώλεια του Ιωάννη Τσέκου

Ομότιμος Καθηγητής Ιωάννης ΤσέκοςΤο Δ.Σ. της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας με θλίψη πληροφορήθηκε την απώλεια του επίτιμου μέλους της ΙΩΑΝΝΗ ΤΣΕΚΟΥ Ομότιμου Καθηγητή του ΑΠΘ, επιφανούς επιστήμονα, ιδρυτικού μέλους και πρώην προέδρου της ΕΒΕ.

Σε έκτακτη συνεδρίασή του την Κυριακή 28 Ιουνίου 2020 και θέλοντας να τιμήσει την πολύχρονη επιστημονική προσφορά αλλά και τη μνήμη του, αποφάσισε ομόφωνα:

 1. Την έκδοση του ψηφίσματος αυτού
 2. Να εκφρασθούν τα θερμά συλλυπητήρια εκ μέρους των μελών της ΕΒΕ στην οικογένειά του
 3. Να αναρτηθεί το ψήφισμα στην ιστοσελίδα της ΕΒΕ
 4. Να παραστούν μέλη του Δ.Σ. στην εξόδιο ακολουθία

Εκ μέρους του Δ.Σ. της Ε.Β.Ε.
Καθηγητής Παναγιώτης Διον. Δημόπουλος
Πρόεδρος της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας

 

Εδώ το ψήφισμα σε pdf: ioannis-tsekos-psifisma-ebe-27-6-2020.pdf

Αποχαιρετισμός στην Πηνελόπη Δεληπέτρου

Πολυαγαπημένη μας Πηνελόπη,
Για το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο βρέθηκες από το 1982 ως φοιτήτρια μέχρι σήμερα που ως συνάδελφο σε αποχαιρετούμε ήσουν ένα δραστήριο, έντιμο και ικανό μέλος της επιστημονικής μας κοινότητας - μία πιστή, ειλικρινής και πρόσχαρη φίλη - μία συνεργάτιδα που η ασθένεια δεν σου επέτρεψε να ολοκληρώσεις τον κύκλο σου και να δώσεις ακόμη περισσότερα στην επιστήμη που λάτρεψες.
Υπηρέτησες πολλούς κλάδους της Βιολογίας και της Βοτανικής: Από τη Φυσιολογία των Φυτών και τη Βιολογία των Σπερμάτων οδηγήθηκες στην εκτός τόπου διατήρηση, από τη μελέτη της χλωρίδας και της βλάστησης συμμετείχες ενεργά στην οργάνωση του Δικτύου NATURA 2000 στην Ελλάδα και στην Κύπρο και στην επί τόπου διατήρηση, Από την τεκμηρίωση των ενδημικών και επιγενών φυτών της Ελλάδας και της Κύπρου στην οργάνωση βάσεων δεδομένων και στη συγγραφή ερυθρών δεδομένων.

Δεν σταμάτησες να υπηρετείς την έρευνα και την εκπαίδευση ακόμα και σε πολύ δύσκολες για την υγεία σου στιγμές.
Πηνελόπη, υπήρξες μια σημαντική επιστημονική προσωπικότητα, ένας θαυμάσιος ακαδημαϊκός δάσκαλος, μία ερευνήτρια με διεθνή παρουσία και μεγάλη προσφορά στη Βιολογία.
Σε διέκρινε το φιλότιμο, η ευγένεια, η καλοσύνη και η παρουσία σου ήταν ιδιαιτέρα αγαπητή σε όλους. Η μορφή σου, το μειλίχιο ύφος σου και το χαμόγελο στο πρόσωπο σου θα μείνουν πάντοτε χαραγμένα στη μνήμη μας.

Πηνελόπη,
Για μένα ήσουν μια πολύτιμη συνεργάτιδα. Κατά τη διάρκεια της πολυετούς συνεργασίας μας Ζήσαμε καλές και ευχάριστες στιγμές: Όταν γινόταν δεκτή μια εργασία μας σε επιστημονικό περιοδικό Όταν ολοκληρωνόταν μια έκθεση σε ερευνητικό πρόγραμμα. Όταν επιστρέφαμε στο γραφείο ικανοποιημένοι μετά από μια πετυχημένη εργαστηριακή άσκηση Φυσιολογίας Φυτών.

Ζήσαμε και ανέμελες στιγμές: Όταν βρισκόμασταν για δείπνο μετά από μια κοπιαστική ημέρα εργασίας στο πεδίο Κατά τη διάρκεια της παρουσίας μας σε ένα Συνέδριο στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Ζήσαμε όμως και δύσκολες στιγμές - στιγμές έντασης: Όταν ξεπερνούσαμε τα χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση ενός παραδοτέου. Εσύ, αναζητούσες το τέλειο, την ακρίβεια, την πληρότητα και δεν ανεχόσουν ποτέ την
«προχειρότητα». Τότε, εγώ γινόμουνα ο κακός, ίσως και άδικος μαζί σου, επέμενα να κλείνουμε γιατί δεν άντεχα να σε βλέπω να ξενυχτάς στο εργαστήριο και να εργάζεσαι ασταμάτητα για τον στόχο. Φυσικά στο τέλος γινόταν το δικό σου.
Πηνελόπη αγάπησες και αφοσιώθηκες στην επιστήμη που υπηρέτησες. Διέθετες εκπληκτική ικανότητα αφομοίωσης και ήσουν ένας βαθιά σκεπτόμενος άνθρωπος. Ήμουν πολύ τυχερός που σε βρήκα στο δρόμο μου αλλά και όλοι μας άτυχοι που σε χάνουμε τόσο νωρίς.

Στη σταδιοδρομία σου είχες και τις δικές σου αγάπες, ήταν: Ο Σχοινιάς και άλλες παραλίες στο Διδακτορικό σου, με το Pancratium maritimum, την Euphorbia paralias και άλλα παραλιακά φυτά. Τα νησιά και οι βραχονησίδες του Αιγαίου, στο Δίκτυο NATURA 2000 με τη Silene holzmannii και τους αμμοθινικούς οικοτόπους. Ο Παρνασσός, η Ζάκυνθος, η Κάσος και η Κάρπαθος, στη συνεργασία με φορείς διαχείρισης, με το Bupleurum capillare και την Paeonia parnassica. Η Οίτη και το Καλλίδρομο στο τελευταίο πρόγραμμα LIFE, με τη Veronica oetaea και τα εποχικά λιμνία. Η Κύπρος, στο κόκκινο βιβλίο, στο Δίκτυο NATURA 2000, στα διαχειριστικά σχέδια και στη χαρτογράφηση οικοτόπων.

Πηνελόπη, Αντιμετώπισες την ασθένεια σου με θάρρος, υπομονή και θέληση να ζήσεις παρά το γεγονός ότι είχες πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας σου. Έδωσες τη μάχη σου με τη βοήθεια των δικών σου και των γιατρών σου, δυστυχώς όμως χωρίς αποτέλεσμα.

Στους γονείς, τις αδελφές και τα ανίψια της Πηνελόπης ήθελα να πω ότι ήσασταν πάντα στη σκέψη της και σας νοιαζότανε. Λυπόταν που δεν μπορούσε να είναι περισσότερο μαζί σας. Πρέπει να είστε περήφανοι για την κόρη, την αδελφή και τη θεία σας. Το όνομα της θα μείνει για πάντα χαραγμένο στα περιβαλλοντικά πεπραγμένα της Ελλάδας και της Κύπρου. Ελπίζω η αναγνώριση αυτή να απαλύνει έστω και λίγο τον πόνο σας και να σας δίνει κουράγιο.

Καλό ταξίδι Πηνελόπη, Θα μας λείψεις.
Κυριάκος Γεωργίου

Έχεις και ένα μήνυμα από τους φίλους και τους συνεργάτες σου από την αγαπημένη σου Κύπρο.
Το διαβάζω:

Μήνυμα από τους φίλους και τους συνεργάτες στην Κύπρο
Με μεγάλη μας λύπη και συγκλονισμό πληροφορηθήκαμε το θάνατο της αγαπημένης μας Πηνελόπης. Μιας συνεργάτιδας και φίλης που όσοι εργάστηκαν μαζί της γνωρίζουν από πρώτο χέρι την ανθρωπιά αλλά και την εργατικότητά και την επάρκειά της. Ακούραστη και εξόχως αποτελεσματική, όταν αναλάμβανε ένα θέμα το έψαχνε σε τόσο βάθος που προκαλούσε ίλιγγο σε όλους τους υπόλοιπους. Αιχμηρή αλλά ταυτόχρονα ευαίσθητη, αληθινή και βαθιά σκεπτόμενη και καλλιεργημένη προσωπικότητα. Με την δουλειά της κατάφερε να βάλει ανεξίτηλα τη σφραγίδα της στη διατήρηση της φύσης της Κύπρου. Επί 20 χρόνια η προσφορά της ήταν ανεκτίμητη στην μελέτη και περιγραφή της βιοποικιλότητας και ιδιαίτερα της βλάστησης και των οικοτόπων του νησιού. Παράλληλα, αφιέρωνε ανιδιοτελώς πολύ χρόνο μοιράζοντας απλόχερα τις γνώσεις της σε όποιον της το ζητούσε.

Αιωνία σου η μνήμη αγαπημένη μας φίλη.
Η Κύπρος σε ευγνωμονεί.

 


 

Στην Αγαπημένη μας Πηνελόπη Δεληπέτρου

Έφυγες τη μέρα της επετείου του περιβάλλοντος. Το διάλεξες άραγε ή εκείνο σε τίμησε που τόσο μόχθησες να το υπηρετήσεις;
Ότι και από τα δύο να συνέβη σου άξιζε η τιμή, αλλά η ανταμοιβή ήταν ολέθρια.
Θα μας λείψεις, ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές των ερωτημάτων, που μας βασάνιζαν και εξακολουθούν επιμόνως.
Πώς μας ξεγέλασες κι έφυγες; Κι αυτή τη φορά δεν θα απαντάς πρόθυμα στο τηλέφωνο.
Και θα ψάχνουμε απέλπιδες για ανέφικτες απαντήσεις στη σκοτεινή πλευρά του επέκεινα.
Αχ, Πηνελόπη!!! Από τα λιβάδια των βουνών θα περιφέρεται τώρα η ψυχούλα σου στους ασφοδελούς λειμώνες.
Όχι με την επιθυμία της αναζήτησης του επιστήμονα αλλά με την αποθυμιά της λήθης.
Και επιστρέφεις «κατά τύχην όλως» εκεί που τάχθηκες, κάτω από ένα κυπαρίσσι στην πλαγιά του Υμηττού, να ατενίζει τον ουρανό.
«Γῆς παῖς εἰμὶ καὶ Οὐρανοῦ ἀστερόεντος…
Δίψηι δ᾽ εἰμ(ὶ) αὔη καὶ ἀπόλλυμαι».
Κι εμείς οι περιλυπόμενοι στην καθημερινότητα που εγκατέλειψες, θα σε μνημονεύουμε στην ανεπάρκειά μας κατά καιρούς δύστοκους, με την αφελή προσδοκία: να ήταν εδώ η Πηνελόπη...
Και θα αναριγά η γη που σε δέχτηκε και θα σείεται η κορυφή του κυπαρισσιού.

Γιώργος Καρέτσος

 


Ψήφισμα της Ελληνικής βοτανικής Εταιρείας

Η Πηνελόπη Δεληπέτρου για πολλούς από εμάς δεν ήταν απλώς μία καλή επιστήμονας, μία δραστήρια και αεικίνητη συνάδελφος. Ήταν μια καλή φίλη, που μπορούσαμε μετά την κοπιαστική δουλειά στο πεδίο, που τόσο αγαπούσε, να καθίσουμε σε μια ταβέρνα, να πιούμε ένα ποτήρι κρασί και να μιλήσουμε για τη δουλειά της επόμενης μέρας ή για κάποιο άλλο, άσχετο θέμα. Η Πηνελόπη ήταν άοκνη και δυναμική, αγαπούσε τη δουλειά της σε υπερβολικό βαθμό, ήταν στην κυριολεξία αφιερωμένη σε αυτό που υπηρετούσε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας μετά την τραγική πληροφορία για τον θάνατό της, σε έκτακτη συνεδρίασή του την Πέμπτη 4.6.2020, αποφάσισε ομόφωνα ως ελάχιστο φόρο τιμής προς την καλή επιστήμονα, συνάδελφο και ενεργό μέλος της τα εξής:

α) την έκδοση του ψηφίσματος αυτού
β) την κατάθεση ποσού 250 ευρώ στη μνήμη της Πηνελόπης ως δωρεά στο Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών (ΚΕΦΙ) σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειας της εκλιπούσης
γ) να παραστούν μέλη του Δ.Σ. στην εξόδιο ακολουθία
δ) θέσπιση βραβείου προς τιμήν της Πηνελόπης Δεληπέτρου στο πλαίσιο του Συνεδρίου της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας

Εκ μέρους του Δ.Σ. της Ε.Β.Ε.
Καθηγητής Παναγιώτης Διον. Δημόπουλος
Πρόεδρος της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας

 


Για την Πηνελόπη Δεληπέτρου

Η βιολόγος Πηνελόπη Δεληπέτρου απεβίωσε χτες. Ακούραστη επιστήμονας, αταλάντευτη στην αφοσίωσή της στην ελληνική φύση, ένας ευγενικός άνθρωπος που κέρδιζε και ενέπνεε όλους, κάνοντας την συνεργασία μαζί της ευχάριστη και δημιουργική. Υπήρξε μία από τις κορυφαίες βοτανικούς της χώρας μας, και κατέγραψε και μελέτησε την χλωρίδα σε πολλές γωνιές της Ελλάδας, από τις βραχονησίδες του Νοτιοανατολικού Αιγαίου μέχρι τα ορεινά δάση και λιβάδια της Οίτης αφήνοντας μεγάλη παρακαταθήκη. Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης είχε την τιμή να συνεργαστεί μαζί της για πολλά χρόνια  στο έργο LIFE ForOpenForests του οποίου η Πηνελόπη αποτέλεσε έναν από τους βασικότερους συντελεστές, αλλά και σε πολλά άλλα έργα και προγράμματα στο πεδίο στα οποία έδωσε πνοή. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της.

Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης

 


 

Ευχαριστήρια επιστολή από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών

 

ΨΗΦΙΣΜΑ της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας για την απώλεια της Συναδέλφου Πηνελόπης Δεληπέτρου

Pinelopi DelipetrouΗ Πηνελόπη Δεληπέτρου για πολλούς από εμάς δεν ήταν απλώς μία καλή επιστήμονας, μία δραστήρια και αεικίνητη συνάδελφος. Ήταν μια καλή φίλη, που μπορούσαμε μετά την κοπιαστική δουλειά στο πεδίο, που τόσο αγαπούσε, να καθίσουμε σε μια ταβέρνα, να πιούμε ένα ποτήρι κρασί και να μιλήσουμε για τη δουλειά της επόμενης μέρας ή για κάποιο άλλο, άσχετο θέμα. Η Πηνελόπη ήταν άοκνη και δυναμική, αγαπούσε τη δουλειά της σε υπερβολικό βαθμό, ήταν στην κυριολεξία αφιερωμένη σε αυτό που υπηρετούσε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας μετά την τραγική πληροφορία για τον θάνατό της, σε έκτακτη συνεδρίασή του την Πέμπτη 4.6.2020, αποφάσισε ομόφωνα ως ελάχιστο φόρο τιμής προς την καλή επιστήμονα, συνάδελφο και ενεργό μέλος της τα εξής:

α) την έκδοση του ψηφίσματος αυτού
β) την κατάθεση ποσού 250 ευρώ στη μνήμη της Πηνελόπης ως δωρεά στο Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών (ΚΕΦΙ) σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειας της εκλιπούσης
γ) να παραστούν μέλη του Δ.Σ. στην εξόδιο ακολουθία
δ) θέσπιση βραβείου προς τιμήν της Πηνελόπης Δεληπέτρου στο πλαίσιο του Συνεδρίου της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας

Εκ μέρους του Δ.Σ. της Ε.Β.Ε.
Καθηγητής Παναγιώτης Διον. Δημόπουλος
Πρόεδρος της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας

Special Issues

Στο πλαίσιο των ερευνητικών αντικειμένων της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας  είναι σημαντικό να υπάρχουν Ειδικά Τεύχη (Special Issues) σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές, που συγκεντρώνουν συλλογές δημοσιεύσεων μελών της σχετικές με ένα εξειδικευμένο θέμα. Στόχος είναι να αναπτυχθεί επίσης η αλληλεπίδραση μεταξύ συγγραφέων και αναγνωστών και η συζήτηση σχετικά με τις τρέχουσες ερευνητικές κατευθύνσεις. Το πεδίο αυτό της ιστοσελίδας της ΕΒΕ  θα ανανεώνεται με κάθε νέο Ειδικό Τεύχος που διοργανώνεται από τα μέλη της.

Την τρέχουσα περίοδο, έχουν ξεκινήσει να δέχονται δημοσιεύσεις Special Issues στo επιστημονικό περιοδικό Plants και στο Diversity, στα οποία εκδότες είναι μέλη της ΕΒΕ και οι οποίοι μπορούν να ενημερώσουν για όποια διευκρίνηση χρειαστεί.

 1. Special Issue in Plants (ISSN 2223-7747; SCIE-WoS, IF 2.632) – "Taxonomy and Plant Conservation".
  https://www.mdpi.com/journal/plants/special_issues/Taxon_Plant_Conserv
  Special Issue Editor: Ioannis Bazos
  Deadline for manuscript submissions: 31 October 2020.
 2. Special Issue of Diversity (ISSN 1424-2818; SCIE-WoS, IF 2.047) _ "Plant Diversity on Islands".
  https://www.mdpi.com/journal/diversity/special_issues/plant_diversity_islands
  Special Issue Editor: Maria Panitsa
  Deadline for manuscript submissions: 30 June 2021.

Περισσότερα Άρθρα...