Φυτό του μήνα

Ιούνιος 2020

Hymenonema graecum

Hymenonema-graecum-01-med
Hymenonema-graecum-2-01-med
Hymenonema-graecum-3-01-med
Hymenonema-graecum-4-01-med

Το γένος Hymenonema είναι το μοναδικό εκ των ενδημικών γενών της Ελλάδας, το οποίο δεν είναι μονοτυπικό, καθώς περιλαμβάνει τα είδη Hymenonema graecum και H. laconicum. H Hymenonema graecum είναι ένα ενδημικό είδος το οποίο απαντάται στις φυτογεωγραφικές περιοχές των Κυκλάδων και της Κρήτης-Καρπάθου και το οποίο φαίνεται να προέκυψε μέσω αλλοπάτριας ειδογένεσης κατά το όριο μετάβασης από το Πλειόκαινο στο Πλειστόκαινο. Φύεται σε ασβεστολιθικά, γρανιτικά ή σχιστολιθικά πετρώματα, σε μέσο κυρίως υψόμετρο (0-450 m).

Κωνσταντίνος Κουγιουμτζής

Μάιος 2020

Helichrysum amorginum

Helichrysum-amorginum-01-med
Helichrysum-amorginum-2-01-med
Helichrysum-amorginum-3-01-med

Το Helichrysum amorginum είναι ένα στενότοπο ενδημικό είδος του αρχιπελάγους της Αμοργού, το οποίο περιγράφηκε από τον Ορφανίδη στα μέσα του 19ου αιώνα. Φύεται στις σχισμές ασβεστολιθικών βράχων. Η ταξιανθία του είναι ένα (ημι-)σφαιρικό κεφάλιο, με χαρακτηριστικά λευκά προς λευκωπά ή λευκωπά-ροδαλά βράκτια. Ο locus classicus του είδους είναι η Μονή Χοζοβιώτισσας της Αμοργού, ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια στον Αιγαιακό χώρο, καθώς φιλοξενεί αρκετά στενότοπα και αρκετά σπάνια ενδημικά taxa.

Κωνσταντίνος Κουγιουμτζής

Απρίλιος 2020

Campanula laciniata

Campanula-laciniata-01-med
Campanula-laciniata-2-01-med
Campanula-laciniata-3-01-med

H Campanula laciniata είναι ένα χασμοφυτικό, πολυετές, παλαιό-ενδημικό είδος με κατακερματισμένη γεωγραφική εξάπλωση, το οποίο απαντάται στις φυτογεωγραφικές περιοχές των Κυκλάδων και της Κρήτης-Καρπάθου. Φύεται σε συχνά απρόσιτους ασβεστολιθικούς κρημνούς, έχει εντυπωσιακά, μεγάλα άνθη και συχνά σχηματίζει ολιγομελείς πληθυσμούς.

Κωνσταντίνος Κουγιουμτζής

Μάρτιος 2020

Viola oligyrtia Tiniakou

Viola oligyrtia AZikos IMGP7523a-01-med
Viola oligyrtia AZikos IMGP7541-01-med
Viola oligyrtia AZikos IMGP7546a-01-med
Viola oligyrtia AZikos IMGP7556-01-med
Viola oligyrtia AZikos IMG 1031b-01-med
Viola oligyrtia AZikos IMG 9796a-01-med

Ριζωματώδες πολυετές ποώδες φυτό που δεν ξεπερνά σε ύψος τα 10εκ. Τα φύλλα της βάσης σχηματίζουν ρόδακα. Είναι καρδιόσχημα, λεία, σκούρου πράσινου χρώματος με οδοντωτό κράσπεδο και οξύ ή αμβλύ άκρο ενώ εκείνα των βλαστών είναι συνήθως πιο οξύληκτα. Τα άνθη αναπτύσσονται στην άκρη μακριών ποδίσκων, είναι άοσμα και έχουν χρώμα ανοιχτό ερυθροϊώδες έως λευκωπό. Περίοδος άνθισης Μάρτιος - Ιούνιος.

Το είδος είναι τοπικό ενδημικό της ΒΑ Πελοποννήσου. Απαντά σε δύο μόλις γειτονικά όρη, τον Ολίγυρτο (locus classicus) και τον Σαϊτά. Φύεται σε σκιερά δάση κεφαλληνιακής ελάτης, σε ασβεστολιθικό υπόβαθρο και σε πετρώδεις θέσεις στις παρυφές του δάσους, σε υψόμετρο 1100-1500μ. Στο Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων και Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας (2009) χαρακτηρίζεται ως τρωτό.

Φεβρουάριος 2020

Narthecium scardicum Košanin

KatGoula Narthecium scardicum 2-01
KatGoula Narthecium scardicum 6-01
KatGoula Narthecium scardicum 7-01

Το Narthecium scardicum Košanin ανήκει στην οικογένεια Melanthiaceae. Πρόκειται για ένα σπάνιο φυτό για την Ελλάδα, καθώς έχει εντοπιστεί σε δύο μόνο βουνά της βόρειας Πίνδου: το Σμόλικα και το Μαυροβούνι. Εκτός Ελλάδας, το N. scardicum βρίσκεται στη βορειοανατολική Αλβανία και τη νοτιοδυτική πρώην Γιουγκοσλαβία, στην περιοχή δηλαδή του όρους Σκάρδος, από όπου πήρε το όνομά του το είδος. Το ιδιαίτερο αυτό φυτό, με τα χαρακτηριστικά τριχωτά νήματα των στημόνων, φύεται σε υγρές θέσεις, δίπλα σε ρυάκια και πηγές, σε υψόμετρο από 1500 έως 2100 μ. και σερπεντινικό υπόστρωμα. Ανθίζει κυρίως τον Ιούλιο. Συμπεριλαμβάνεται στα Άλλα Σημαντικά Είδη Φυτών του δικτύου «NATURA 2000».

Κατερίνα Γούλα